#bbc history

24.hu 24.hu

Ezért nyomorították meg a kínai kislányokat

Saját szüleik torzították el hosszú és fájdalmas tortúrával a kínai kislányok lábát, hogy elérjék az oly kívánatos lábformát, aminek csúcsa az aranylótusz volt.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Nagyhatalmak pusztították Itáliát

Egy korszak vége: a cateau-cambrésisi béke több szempontból is új lapot nyitott a történelemben 1559. április 3-án.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Hadihajókkal ment tárgyalni Amerika

A „fekete hajók” hívatlanul jelentek meg Japán kikötőiben a XIX. század közepén: ágyúikat a fővárosra irányítva az amerikaiak tárgyalni akartak.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Mint lángszóróval kertészkedni: Amerika és a vietnámi háború

„Az amerikaiak le tudták mészárolni a vietkongokat, az észak-vietnámiakat, de nem volt koherens stratégiájuk, és végig ez volt az alapvető probléma.” A BBC History interjúja.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Éjjel kék fénnyel világítottak a katonák sebei

Angyali ragyogásnak nevezték el, és vagy 150 évet kellett várni a magyarázatra, hogy egyrészt miért világítottak egyes a katonák sebei, és ezek a sérültek miért gyógyultak meg nagyobb arányban.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Nem is gondolná, mit szimbolizált a bajusz

A krími háború után bajusz nélkül megjelenni valahol olyan ciki volt, mintha az illető a nadrág nélkül érkezett volna. A brit katonáknak egyenesen tilos volt felső ajkuk borotválása.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Íme a példa, a politikában nincs hála

I. Miklós orosz cár hiába számított a Habsburgok vagy Nagy-Britannia hálájára, amikor 1853-ban megpróbálta elődei régi célját, a Boszporusz és a Dardanellák meghódítását elérni.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Pár kilónyi pisztáciából lett 1,6 dolláros üzlet

Gondos munkával honosították meg a pisztáciát Kaliforniában az 1930-as években, de az iráni áru még így is olcsóbb volt. Aztán jött a nagy fordulat.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Furfangos módszerrel játszották ki a traffipaxot

A XX. század elején a rendőrök mindent elkövettek, hogy megbüntessék a gyorshajtókat, ám az autósok is felkészültek a korabeli módszerek ellen.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ezért ültették a nőket a volán mögé

A munkába járás borzalmai dugókkal, tömött tömegközlekedési eszközökkel mindenki számára ismerősek, de vajon mindig is ilyen zűrös volt a helyzet?
fel 0 le
24.hu 24.hu

A gyűrűk ura atyja az újfasiszták hősévé vált

Olasz újfasiszták számára Tolkien hősei az iparosodás, a progresszív gondolatok és a csordaszellem vezérelte modern világgal szembeforduló, a régi értékeket védő hősökké váltak.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ezt a hordát nem lehetett megállítani

Dzsingisz kán célja egyértelmű volt: meghódítani a világot. Kína kemény dió volt, de 40 év után végül elesett.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Valóban őrjöngve hátrált meg a miniszter?

Az idén a legjobb női főszereplő Oscar-díját bezsebelő film történészszakértője ír arról, mennyire felel meg A kedvenca történelmi tényeknek.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A terrorszekta is rettegett ezektől az emberektől

705 éve ezen a napon, 1314. március 18-án vetették máglyára a templomos lovagrend utolsó nagymesterét, Jacques de Molay-t.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Nem bírták megtörni az elnököt

Az ekkor már független Írország a második világháború adta alkalmat is igyekezett kihasználni arra, hogy felszámolja Nagy-Britannia hídfőállását az Ír-szigeten.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Kamu lehet az Etna pusztítása

Nem tudjuk, tízezrek haltak-e meg, vagy egyetlen ember sem vesztette életét. És mi történt a Catania falai felé hömpölygő lávafolyammal?
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ezért kellett Hitlernek az 1000 éves kincs

Két SS-tiszt hajtott be két teherautóval 1944. augusztus 1-jén a nácik által elfoglalt Párizs szívébe, és tartott egyenesen a Louvre felé.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ez a magyar találmány megváltoztatta a világot

Gestetner Dávid saját munkáját akarta megkönnyíteni, amikor feltalálta az első sokszorosítógépet.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ezt biztos nem tudta az Aspirinről

Százhúsz éve, 1899. március 6-án került forgalomba az első hatékony, de súlyos függőséget és mellékhatásokat nem okozó fájdalomcsillapító.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A zsidó, aki ellen Hitler ejtette a vádat

A sakkjátszmában, amelyet a nácik a háború igazolása érdekében a zsidóság befeketítésére használtak, Herschel Grynszpannak is volt néhány ravasz húzása.
fel 0 le