#geológia

24.hu 24.hu

Hatalmas jeges áradatra számítanak Izlandon

Úgy tűnik, ismét szivárog a Grímsvötn felszín alatti tórendszere. The post Hatalmas jeges áradatra számítanak Izlandon first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Új barlangot fedeztek fel Magyarországon

Az üreget egy elhagyott kőbányánál találták meg. The post Új barlangot fedeztek fel Magyarországon first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Új halmazállapotot hoztak létre a kutatók

A szakértők egy erős lézert, vizet és gyémántdarabokat használtak. The post Új halmazállapotot hoztak létre a kutatók first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Korábban nem látott anyagra bukkantak egy botswanai gyémántban

A gyémánt 660 kilométeres mélységből származik, és egy példátlan ásványt tartalmaz. The post Korábban nem látott anyagra bukkantak egy botswanai gyémántban first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Minden idők legmélyebb földrengését észlelték

Az esemény 2015-ben történt Japánnál. The post Minden idők legmélyebb földrengését észlelték first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Évtizedek óta okoz földrengéseket egy víztározó

A mesterséges tavat az 1970-es években alakították ki. The post Évtizedek óta okoz földrengéseket egy víztározó first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Hatalmas robbanás nyomaira bukkantak a sivatagban

Egy új vizsgálat alapján egy ősi robbanástól származnak az Atacama területén talált üvegtöredékek. The post Hatalmas robbanás nyomaira bukkantak a sivatagban first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Félreismerhettük a Föld belső szerkezetét

A kutatók szeizmikus hullámokat elemezve meglepő felfedezésre jutottak. The post Félreismerhettük a Föld belső szerkezetét first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Az élet nyomaira bukkantak egy 2,5 milliárd éves rubinban

A különleges ásványt Grönlandon tárták fel. The post Az élet nyomaira bukkantak egy 2,5 milliárd éves rubinban first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A véltnél is hosszabb a világ legnagyobb barlangja

Az egész barlangrendszer bejárása nagyjából olyan lenne, mintha Budapesttől Münchenig gyalogolnánk. The post A véltnél is hosszabb a világ legnagyobb barlangja first appeared on 24.hu.
fel 0 le
444 444

„A fák ugyanazok maradtak, de kicsúszott alóluk a klíma” – Mit lehet megtudni a fák évgyűrűinek vizsgálatából?

Mit lehet megtudni egy fa évgyűrűjéből? Azt már az általános iskolában megtanuljuk, hogy a gyűrűket megszámolva kiderülhet a fa életkora, de a faévgyűrűkből ennél ma már jóval több információt lehet kiolvasni: az erdők egykori állapotáról, régiók évszázadokkal ezelőtti klímaviszonyairól és korábbi erdőtüzekről is bőven derülhetnek ki részletek. Hogy milyen területei vannak az évgyűrű-vizsgálatnak, hogyan hasznosítja a régi fákat a régészet, vagy hogy...
fel 0 le
24.hu 24.hu

Néhány nap alatt jelent meg egy új sziget Japánnál

A gyors szigetképződés hátterében egy víz alatti vulkán aktivitása áll. The post Néhány nap alatt jelent meg egy új sziget Japánnál first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Egyszerre tört ki három vulkán Alaszkánál

A kutatók egyelőre nem teljesen értik, mi okozta az egyidejű eseményeket. The post Egyszerre tört ki három vulkán Alaszkánál first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Kisebb vulkánkitörések okozhatnak globális katasztrófát

A szakértők általában a hatalmas kitörésekre koncentrálnak, de a kisebb kitörések is meglepően pusztítóak lehetnek. The post Kisebb vulkánkitörések okozhatnak globális katasztrófát first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Megacunamit okozott a dinókat kipusztító aszteroida

66 millió évvel ezelőtt egy óriási aszteroida találta el bolygónkat, ami gigantikus szökőárat okozott. The post Megacunamit okozott a dinókat kipusztító aszteroida first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Hatalmas becsapódások nyomaira bukkantak

Úgy tűnik, hogy a fiatal Földet a véltnél sokkal több nagy aszteroida találta el. The post Hatalmas becsapódások nyomaira bukkantak first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Két hét alatt 351 földrengés volt Yellowstone-ban

A kutatók szerint nem kell tartani a helyi szupervulkán kitörésétől. The post Két hét alatt 351 földrengés volt Yellowstone-ban first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Víznyelők lepték el a kis horvátországi falut

Az üregek egyetlen hónap alatt alakultak ki. The post Víznyelők lepték el a kis horvátországi falut first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Több ezer embert evakuálnak az ébredő tűzhányó miatt

A Taal 1911-es kitörésében több mint 1300 ember halt meg. The post Több ezer embert evakuálnak az ébredő tűzhányó miatt first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Elveszett kontinensre bukkanhattak az óceán mélyén

A szakértők a feltételezett földrészt Izlandiának hívják. The post Elveszett kontinensre bukkanhattak az óceán mélyén first appeared on 24.hu.
fel 0 le