#ismeretlen budapest

24.hu 24.hu

Teljesen átalakul a budai Várnegyed egyik legértékesebb szocmodern épülete

Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építik át. The post Teljesen átalakul a budai Várnegyed egyik legértékesebb szocmodern épülete first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Másfél évtizede áll már üresen a főváros első nagyáruháza

A sarokházat a kétezres évek végén a szomszédaival együtt le akarták bontani, hogy a helyén a Zeppelinként emlegetett óriást építsék fel. A munkák sosem kezdődtek meg, az épület állapota pedig gyorsan romlik. The post Másfél évtizede áll már üresen a főváros első nagyáruháza first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A kerület és a főváros tudta nélkül bővíti tulajdonosa a mátyásföldi Dozzi-villát

A főváros egyik legszebb szecessziós épületének kertjében egy minden lehetséges jogszabályt megsértő melléképület épül. The post A kerület és a főváros tudta nélkül bővíti tulajdonosa a mátyásföldi Dozzi-villát first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Rövidesen lebonthatják a Tétényi úti üzletközpontot, kilencszintes óriás is kerülhet a helyére

A XI. kerületi Önkormányzat honlapján feltűnt pályázat szerint eladnák az ingatlant, aminek összes épülete bontható. The post Rövidesen lebonthatják a Tétényi úti üzletközpontot, kilencszintes óriás is kerülhet a helyére first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A második világháború óta sem tűntek el a fővárosből a falakra festett aknamentesítési feliratok

A főként stencillel falra került, néhány soros orosz feliratokat a Vörös Hadsereg katonái hagyták a városban. The post A második világháború óta sem tűntek el a fővárosből a falakra festett aknamentesítési feliratok first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Egy miniszter családjának cége alakíthatja szállodává az irgalmas nővérek egykori belvárosi iskolaépületét

Rövidesen megkezdődik a Kádár-korban, illetve a rendszerváltás utáni évtizedben kollégiumként működő, majd a Tűzraktér második otthonává váló Hegedű utcai épületek átalakítása. A beruházást Pintér Sándor családjának cége végzi. The post Egy miniszter családjának cége alakíthatja szállodává az irgalmas nővérek egykori belvárosi iskolaépületét first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Tönkretette a saját modelljét a Gellért-hegyi Szabadság-szobor

A szobrász egy villamosmegállóban figyelt fel a fiatal nőre, aki azonban később nem tudott megbirkózni a hirtelen rá irányuló figyelemmel. The post Tönkretette a saját modelljét a Gellért-hegyi Szabadság-szobor first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Akár egy modern koncertterem is állhatna ma a Vörösmarty téren

A Vörösmarty tér Duna felőli oldalának két évszázados történetében egymást érték az érdekes épületek. The post Akár egy modern koncertterem is állhatna ma a Vörösmarty téren first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Egy századfordulós iskola tábláját rejti egy vízivárosi ház folyosója

A szépírás-tanfolyamokat és iskolákat elsöpörték az írógépek, illetve a gyorsírás, a Fő utcában járva azonban egy pillanatra újra a századfordulón találhatjuk magunkat. The post Egy századfordulós iskola tábláját rejti egy vízivárosi ház folyosója first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Lebontanának egy szecessziós bérházat Angyalföldön

A kerület bontási kötelezettség mellett válik meg egy sor épülettől – köztük egy szecessziós bérháztól, illetve egy, az év elején egy bonyolult kilakoltatási botrányba került társasházban lévő tulajdonrészétől. The post Lebontanának egy szecessziós bérházat Angyalföldön first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Félig lebontanak, majd újjáépítenek egy házat a Parlament mellett

A Biarritz-házként ismertté vált óriás Duna felé néző oldalán hirtelen bontani kezdtek egy épületet. De mi történik? The post Félig lebontanak, majd újjáépítenek egy házat a Parlament mellett first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Zuglóban áll a világ egyetlen, S alakú paneltömbje

Illetve állhatna, ha nem csak optikai csalódásról lenne szó. The post Zuglóban áll a világ egyetlen, S alakú paneltömbje first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Csendes óbudai utcában rejtőzik egy híres magyar építész otthona

Nyolcvanhét évvel a halála után is egyedül Foerk Ernő neve áll a kapun. The post Csendes óbudai utcában rejtőzik egy híres magyar építész otthona first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ismert milliárdos épít szállodát a Keleti pályaudvar mellett

A születő épületről egyelőre keveset tudni, a telek elmúlt két évtizedének viharos története, illetve a befektető személye azonban érdekessé teszi a projektet. The post Ismert milliárdos épít szállodát a Keleti pályaudvar mellett first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A Nagykörút közelében állhatott volna a világ legnagyobb zsinagógája

A tervek végül pénzhiány miatt nem váltak valósággá. A kijelölt telkét ma a Pesti Központi Kerületi Bíróság foglalja el. The post A Nagykörút közelében állhatott volna a világ legnagyobb zsinagógája first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Lassan visszakapja a régi arcát a magyar szecesszió egyik fontos alkotása

Hosszú évtizedek óta hiányoznak már a leendő szobrászok műhelyeivel teli Epreskertre néző Sonnenberg-villa díszei, két elhivatott lakónak köszönhetően ez a helyzet azonban nemsokára megváltozhat. The post Lassan visszakapja a régi arcát a magyar szecesszió egyik fontos alkotása first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Új gazdára vár az Andrássy úti villanegyed évtizedek óta kézről kézre járó műemléke

Az öt évvel ezelőtt még 171 millió forintért tulajdonost cserélő házért most több mint egymilliárd forintot kérnek. The post Új gazdára vár az Andrássy úti villanegyed évtizedek óta kézről kézre járó műemléke first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Átlagos társasház épülhet a Gellért-hegy oldalából eltűnt értékes villa helyén

Végleges látványtervek még nincsenek, egy publikus Facebook-posztban azonban már februárban feltűnt egy korai verzió. The post Átlagos társasház épülhet a Gellért-hegy oldalából eltűnt értékes villa helyén first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Néhány nap alatt eltűnt egy modern villa a Gellért-hegy oldalából, pedig pár éve még védelemre javasolták

A két világháború közt született családi házak egy rendkívüli példáját váratlanul elbontották. Megtudtuk, hogy mit terveznek a helyére. The post Néhány nap alatt eltűnt egy modern villa a Gellért-hegy oldalából, pedig pár éve még védelemre javasolták first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Évtizedeken át pusztult, de nemsokára újra megtelik élettel a Palotanegyed legidősebb háza

Az elmúlt tizenöt évben több, a Baross utca 40. felújítását megcélzó projekt is kútba esett, most azonban már biztos, hogy lakóház lesz belőle. The post Évtizedeken át pusztult, de nemsokára újra megtelik élettel a Palotanegyed legidősebb háza first appeared on 24.hu.
fel 0 le