#monarchia

24.hu 24.hu

Miért üldözik a bujkáló spanyol exkirályt?

Közel negyven éven át vezette Spanyolországot I. János Károly. A 2014-ben lemondott 82 éves uralkodó ellen nyomozás indult hazájában, a vádak pedig olyan súlyosak, hogy akár börtönbe is kerülhetne. Nemzeti hősből a monarchia szégyene lett.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Száz éve lett öngyilkos Magyarország, hogy elkerülje a halálát

Mit és miért vesztettünk el 1920 júniusában? Miért voltak ilyen szigorúak a békediktátum feltételei hazánkkal szemben? A Trianon100 elnevezésű cikksorozatunk első epizódja.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Elvérzett és felbomlott az ország

Iszonyatos emberveszteség, káosz, elvetélt békepróbálkozások, majd teljes széthullás – így ért véget az Osztrák-Magyar Monarchia számára az első világháború.
fel 0 le
444 444

Nem aratott osztatlan sikert, hogy II. Erzsébet karácsonyi beszédében egy aranyozott zongora elől beszélt a szegénységről és a megszorításokról

Akadtak, akik szerint a királynő talán választhatott volna kevésbé hivalkodó helyszínt is a brexitet is említő beszédéhez.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Trieszt, a Monarchia tengeri kapuja

A száz éve felbomlott Osztrák-Magyar Monarchia nagyvárosaiban tett körutunk utolsó állomásán az Adria-tenger partján jártunk.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Nagyvárad, a Körös-parti Párizs

Az évszázadokon át pezsgő, a XX. században azonban mélypontra került város az elmúlt években újra magára talált. Meglátogattuk, hogy megkeressük benne a Monarchia és a magyar történelem máig fellelhető nyomait.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Kassa, Rákóczi szeretett városa

A Monarchia fontos városait bejáró cikksorozatunk új epizódjában a magyar történelem számos fejezetében fontos szerepet játszó Kassára látogattunk el, és keressük a közép-európaiság jegyeit.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Brünn, a Monarchia Manchestere

A sárkánynak hitt krokodil által őrzött, furcsa történetekkel teli várost négyszáz évnyi Habsburg-uralom formálta olyanná, ahogyan azt ma ismerjük.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Krakkó – a Rómába oltott Budapest

Lengyelország második legnagyobb városában, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia északi határán jártunk.
fel 0 le
444 444

A királyi család nem sajnálta az adófizetők pénzét, hogy világszép legyen az esküvő

Felvonult a katonaság, a rendőrség, ki kellett takarítani az utcákat. A lagzit a királyi család fizette, de a királyi családot meg a britek fizetik. Miből él a királynő, és hogy van pénze ekkora felhajtásra?
fel 0 le
24.hu 24.hu

Az első világháború alatt bábut állítottak a Margitszigetre, hogy mindenki adhasson egy pofont az olaszoknak

Szövetségesből lettek ellenséggé, hiszen az antant oldalán szálltak harcba. Nem csak a harctéren vágtunk ezért vissza.
fel 0 le