#olvír

Index Index

Requiem a Hagia Szofiáért

Az isztambuli remekmű mecsetté alakítása üzenet belföldre és a külvilágnak: vége a szekulális Törökországnak. Perczel István vallástörténész írása.
fel 0 le
Index Index

Az igazi különbség a 30-as és az 50-es sebesség között

Ha egy 50-nel és egy 30-cal haladó autó egyszerre kezd fékezni, mekkora lesz a sebességkülönbség, amikor az első megáll? Sebességvita: megdöbbentő matematikai levezetés.
fel 0 le
Index Index

Zéró vízió: új gondolattal behajtani tilos?

Ahol az átlagos hétfő reggelbe 3-4 hétvégi halott simán belefér, némi sebességcsökkentés viszont fölhördülést kelt, ott nagy a baj. Sebességvita.
fel 0 le
Index Index

Iskolaőrség helyett emberséges és demokratikus oktatást

Az iskolák nem lesznek biztonságosabbak a fegyveres rendőrök jelenlététől, sőt: az épp hogy ellehetetleníti az emberséges iskolai klíma kialakulását.
fel 0 le
Index Index

A közlekedés megszelídítése érdeksérelemmel jár

Csak akkor válhatunk autóközpontú városból emberközpontúvá, ha az utcák, terek is autóközpontúból emberközpontúvá válnak. Sebességvita: hozzászól a főváros.
fel 0 le
Index Index

Ha egy gyerek nem tud biciklizni a városban, autós lesz belőle

Hogy ezt elkerüljük, jó közösségi közlekedés, élhető terek, kerékpáros- és gyalogosbarát utak - és sok helyen sebességcsökkentés szükséges. A sebességvita újabb fokozatba kapcsol.
fel 0 le
Index Index

Akik a kiürült utcákon maradtak - Az Utcajogász tapasztalatai a veszélyhelyzet ideje alatt

A járvány alatt megbélyegezték és büntették azokat, akik indok nélkül voltak az utcán, nemrég pedig kizárták a "rendezetlen lakókörnyezetűeket" a közmunkából. Hogyan érintette a járvány a hajléktalanokat? Az Utcajogász összeállítása.
fel 0 le
Index Index

Kérjük meg az ombudsmant, hogy végezze a munkáját

A kormánytöbbség elvette a transznemű emberektől a nemük jogi elismertetésének lehetőségét. Úgy tett ismét másodrendű állampolgárrá embereket, hogy közben senkinek sem lett jobb az élete.
fel 0 le
Index Index

Sebességvita: ha autósszívatás, akkor legyen tömegközlekedés és P+R parkoló is

A budapesti forgalomcsillapítási terv sok új sétálózóna, útdíj és jó tömegközlekedés nélkül félkarú óriás. Társadalmi vitasorozatunk ötödik cikke.
fel 0 le
Index Index

Észrevesszük-e a szélvédő mögül, hogy élhetetlen a város?

Évi 1100 milliárd forint a nagy forgalom ára. A sebességkorlátozó tábla nem elég ez ellen, a közterületeket is jól kell kialakítani. Vitasorozatunk negyedik cikke.
fel 0 le
Index Index

Sebességvita: miért legyen 30 km/óra a városi tempó?

Az időmegtakarítás szemfényvesztés, legyenek az utcák olyanok, hogy ne lehessen rajtuk gyorsan autózni, viszont lehessen egyenletesen haladni. Vitasorozatunk harmadik cikke.
fel 0 le
Index Index

Mire tanított meg minket a vírus az egészségügyben? - Avagy más lesz a magyar egészségügy helyzete a politikai prioritások között?

Például arra, hogy melyek az igazán fontos és megbecsülendő szakmák. A miniszter úrról pedig kiderült, hogy már rég nem érti, mi történik körülötte.
fel 0 le
Index Index

Az első hullám tapasztalatai

Idáig nagyon sikeres a magyar járványkezelés, de a kevés teszt valós probléma, a tömeges ágyfelszabadításnak pedig nem volt semmilyen szakmai indoka. A biostatisztikus véleménye az eddigi tanulságokról.
fel 0 le
Index Index

Adnánk jogsit bárkinek KRESZ-tanfolyam nélkül?

Az örökbefogás területén épp ilyesmire készül a kormány. De ha nem lesz kötelező az örökbefogadásra felkészítő tanfolyam, az nem gyorsít az örökbefogadásokon, viszont sokkal több lesz a felbontott örökbefogadás vagy a csendesen szenvedő család.
fel 0 le
Index Index

Kreszprofesszor: Az 50-es sebességkorlátozást nem hasraütésszerűen találták ki

Egy mesterségesen beszabályozott, lecsökkentett sebességkorlátozásnál nagyobb a kísértés a gyorshajtásra. Vitasorozat a budapesti forgalomcsillapítási tervről.
fel 0 le
Index Index

Életünket vagy kényelmünket védjék a sebességhatárok?

A városi gyorshajtás nálunk kis kockázatú, bocsánatos bűn, a halálos áldozatok száma pedig magas. A Magyar Kerékpárosklub elnökének írása a budapesti sebességcsökkentési tervekről.
fel 0 le
Index Index

Orbánnak igaza lett

Épp reggelit csináltam a gyerekeknek, amikor zajt hallottam a borospincém felől. Megvolt a tetőzés.
fel 0 le
Index Index

A gyorstesztek használhatatlanságáról

A mi kínai gyorsteszteinkkel a maximális egészségnyereség a törzs-és karizmok erősödése, miközben kidobjuk őket a kukába - írja Ferenci Tamás orvosbiológus.
fel 0 le
Index Index

Nem jó belegondolni, mi lenne most az EU segítsége nélkül

A magyar egészségügy az elmúlt másfél évtizedben jórészt éppen az EU-s forrásoknak köszönhetően tudott szinten maradni, sőt fejlődni.
fel 0 le
Index Index

Idősgondozás a járványügyi veszélyhelyzetben

Mi lesz a lezárt idősotthonokban, ha a rokonok nem mehetnek be? És az otthoni rászorulókkal? Előítéletek helyett most kell a szolidaritás.
fel 0 le