#régi magyar sorozatok

24.hu 24.hu

Csak két ifjúsági sorozat készült a kilencvenes évek köztévéjében, de ezeknek köszönhetjük Dobó Katát és Schmuck Andort

A kilencvenes évek nem a magyar ifjúsági sorozatokról szóltak, kettő azért mégis készült az MTV-ben. Az egyik az Éretlenek, a másik az oktatási-ifjúsági sci-fiként eladott, de valami egészen mást rejtő Űrgammák volt.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Gyuszi bácsi patikus lett, pedig ő csak énekelni akart

Miután Koltai Róbert kirobbanó sikerrel mutatkozott be filmrendezőként, úgy döntött, rocksztár szeretne lenni. Kézenfekvő volt, hogy ebben Dés László szerzeményei segítsenek neki, és már csak egy tévésorozatot kellett kanyarítani a dalok köré, ez lett a Patika.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Tényleg Rambónak képzelte magát Hunyadi főtörzs, miközben a kádárizmus akol melegét árasztotta a Kisvárosban?

Eleinte Angyalbőrben-utánlövésnek tűnt, aztán az MTV utolsó, hosszú ideig futó és népszerű sorozata lett a Kisváros. Nyolc év alatt a sorozat jellege is megváltozott, határőrsztorikból krimivé lett.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A magyar falut jómódúnak, a vidéki öregasszonyt tökhülyének mutatta a tévé a rendszerváltás után

A kilencvenes évek elején két sorozat is készült az addig elhanyagolt magyar vidékről. Egyikük belefulladt a politikai hátszeléről szóló vitákba, majdnem magával rántotta a másikat is. Frici, a vállalkozó szellem és az Öregberény.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A legszebb nők mind odavoltak Kern András magánnyomozójáért

Kern András és Szurdi Miklós kiléptek az árnyékból, és megcsinálták a rendszerváltás utáni első magyar krimisorozatot. A Privát kopó a régi rendőrfilmjeink receptjét alkalmazta. Elég volt ez a 90-es években?
fel 0 le
24.hu 24.hu

Balázs Péter egy óriáspiton miatt maradt ki a Família Kft.-ből

Az első magyar szitkom többnyire ismeretlen szereplőkkel is annyira sikeres lett, hogy még hetilap és musical is készült belőle. Sokáig anyagilag is jól működött az agresszív termékelhelyezés, aztán jött a méltatlan agónia.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Pucér nőkkel és tuti jó bulikkal vár a magyar honvédség

Az Angyalbőrben sorozat a rendszerváltás gyermeke: még a Magyar Néphadsereg megbízásából kezdték forgatni, de már a Magyar Honvédséget reklámozta, mire elkészült.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Unjuk már Petrocellit, kellene egy jó Kémeri

Lett nekünk is egy bűnüldöző ügyvédünk, Kémeri, csak a Horthy-korszakban működött. A Székhelyi József főszereplésével készült sorozat népszerű lett, de hasonló hibákat róttak fel a kritikusai, mint a korábbi magyar sorozatoknak.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Egy üres szívű, üres fejű, öntelt és felületes leányzó, akinek túl jó dolga volt

A nyolcvanas években a közönség egyre szívesebben látta volna viszont a képernyőn a mindennapi életből merített sorozatokat, csehszlovák módra. A Nyolc évszak bevallottan ezt az űrt próbálta kitölteni. De vajon sikerrel?
fel 0 le
24.hu 24.hu

Nagy bukások figyelmeztetik a történelmi sorozatokra vágyó kultúrpolitikát

A nyolcvanas évek magyar történelmi sorozatai már nem érték el a nagy elődök szintjét. Igaz, pénz se nagyon volt, és erről mesélhetne az egyszerre medvebocsot és a saját anyját is játszó mackó is.
fel 0 le
24.hu 24.hu

35 éve van velünk a törékeny nő, aki rendbe tette a szekrény méretű pasikat

1984. november 2-án mutatták bea Linda filmsorozat első részét. Miben képviselte a sorozat a közeledő rendszerváltást és miben számíthatott még nemzetközi szinten is újdonságnak?
fel 0 le
24.hu 24.hu

A brit világsztárt lenyűgözte Darvas Iván és a Skála csemegeosztálya, a sorozatát viszont gyűlölték a magyarok

A 80-as években az MTV egymás után készítette a zeneszerzők életéről szóló nemzetközi sorozatokat. A pénztárgép csengett, de mit szóltak a nézők a Liszt vagy Wagner életét feldolgozó sorozatokhoz?
fel 0 le
24.hu 24.hu

Humorban nem lehet biztosra menni, de akkor ki csinál szódát?

A nyolcvanas évek elején a Magyar Televízió három, a való életet bemutató vígjátéksorozattal is próbálkozott. Hogy sikerült A 78-as körzet, a Dániel és a Szálka hal nélkül?
fel 0 le
24.hu 24.hu

Az Abigélt négy évtizede nem tudjuk megunni

Az Abigél minden idők egyik legsikeresebb magyar sorozata, egy közkedvelt regény alapján. Miért lett így, és tényleg mindenki szerette-e a sorozatot, amikor bemutatták?
fel 0 le
24.hu 24.hu

Mintha az egész ország dinomdánommal és hejehujával volna kikövezve

Soha még magyar sorozatot nem utált annyira a kritika, mint a Robog az úthengert, amely mégis elfoglalta azóta a helyét a közkedvelt, régi sorozatok panteonjában.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A kisrendőr és a kutyája, akik engedélyt kértek örülni

A Kántor sorozatban minden jó helyen volt: a kutya szereplő már félsiker, a másik felet pedig gazdája, a nép egyszerű fia adta. A sikerével mintául szolgált a további hazai bűnügyi filmeknek és sorozatoknak.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ellenségek voltak, de a pénzük már akkor is jól jött

A 70-es évek nagy költségvetésű, koprodukciós magyar tévésorozatai hasznot hoztak az államnak, Benyovszky Móric kalandjaitól kezdve népszerű Verne-regényekig. 
fel 0 le
24.hu 24.hu

Sokat kellett várni a már majdnem jó magyar krimire

A Megtörtént bűnügyeket a kor népszerű hazai krimiszerzőinek könyvei alapján készítették, és azzal hirdették, valódi bűneseteket filmesítettek meg. De jót tesz-e a kriminek a valóság?
fel 0 le
24.hu 24.hu

Összevesztem a legjobb barátommal, mert szamárságnak tartja a Szabó családot

Hatvan éve indult a Magyar Rádió folytatásos hangjáték-sorozata, A Szabó család, melyet a fénykorában milliók hallgattak, és sokan valóságnak is hitték a benne történteket.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A magyar James Bond olyan iramban küldte a jelentéseit, hogy az elvtársak a központban nem bírták a tempót

A pártállami magyar titkosszolgálat legsikeresebb ügynökéről sorozatot forgatott a televízió. Ez volt a Sólyom a sasfészekben, Koncz Gáborral a főszerepben. Mennyi volt ebben a valóság?
fel 0 le