#régi magyar sorozatok

24.hu 24.hu

A magyar falut jómódúnak, a vidéki öregasszonyt tökhülyének mutatta a tévé a rendszerváltás után

A kilencvenes évek elején két sorozat is készült az addig elhanyagolt magyar vidékről. Egyikük belefulladt a politikai hátszeléről szóló vitákba, majdnem magával rántotta a másikat is. Frici, a vállalkozó szellem és az Öregberény.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A legszebb nők mind odavoltak Kern András magánnyomozójáért

Kern András és Szurdi Miklós kiléptek az árnyékból, és megcsinálták a rendszerváltás utáni első magyar krimisorozatot. A Privát kopó a régi rendőrfilmjeink receptjét alkalmazta. Elég volt ez a 90-es években?
fel 0 le
24.hu 24.hu

Balázs Péter egy óriáspiton miatt maradt ki a Família Kft.-ből

Az első magyar szitkom többnyire ismeretlen szereplőkkel is annyira sikeres lett, hogy még hetilap és musical is készült belőle. Sokáig anyagilag is jól működött az agresszív termékelhelyezés, aztán jött a méltatlan agónia.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Pucér nőkkel és tuti jó bulikkal vár a magyar honvédség

Az Angyalbőrben sorozat a rendszerváltás gyermeke: még a Magyar Néphadsereg megbízásából kezdték forgatni, de már a Magyar Honvédséget reklámozta, mire elkészült.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Unjuk már Petrocellit, kellene egy jó Kémeri

Lett nekünk is egy bűnüldöző ügyvédünk, Kémeri, csak a Horthy-korszakban működött. A Székhelyi József főszereplésével készült sorozat népszerű lett, de hasonló hibákat róttak fel a kritikusai, mint a korábbi magyar sorozatoknak.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Egy üres szívű, üres fejű, öntelt és felületes leányzó, akinek túl jó dolga volt

A nyolcvanas években a közönség egyre szívesebben látta volna viszont a képernyőn a mindennapi életből merített sorozatokat, csehszlovák módra. A Nyolc évszak bevallottan ezt az űrt próbálta kitölteni. De vajon sikerrel?
fel 0 le
24.hu 24.hu

Nagy bukások figyelmeztetik a történelmi sorozatokra vágyó kultúrpolitikát

A nyolcvanas évek magyar történelmi sorozatai már nem érték el a nagy elődök szintjét. Igaz, pénz se nagyon volt, és erről mesélhetne az egyszerre medvebocsot és a saját anyját is játszó mackó is.
fel 0 le
24.hu 24.hu

35 éve van velünk a törékeny nő, aki rendbe tette a szekrény méretű pasikat

1984. november 2-án mutatták bea Linda filmsorozat első részét. Miben képviselte a sorozat a közeledő rendszerváltást és miben számíthatott még nemzetközi szinten is újdonságnak?
fel 0 le
24.hu 24.hu

A brit világsztárt lenyűgözte Darvas Iván és a Skála csemegeosztálya, a sorozatát viszont gyűlölték a magyarok

A 80-as években az MTV egymás után készítette a zeneszerzők életéről szóló nemzetközi sorozatokat. A pénztárgép csengett, de mit szóltak a nézők a Liszt vagy Wagner életét feldolgozó sorozatokhoz?
fel 0 le
24.hu 24.hu

Humorban nem lehet biztosra menni, de akkor ki csinál szódát?

A nyolcvanas évek elején a Magyar Televízió három, a való életet bemutató vígjátéksorozattal is próbálkozott. Hogy sikerült A 78-as körzet, a Dániel és a Szálka hal nélkül?
fel 0 le
24.hu 24.hu

Az Abigélt négy évtizede nem tudjuk megunni

Az Abigél minden idők egyik legsikeresebb magyar sorozata, egy közkedvelt regény alapján. Miért lett így, és tényleg mindenki szerette-e a sorozatot, amikor bemutatták?
fel 0 le
24.hu 24.hu

Mintha az egész ország dinomdánommal és hejehujával volna kikövezve

Soha még magyar sorozatot nem utált annyira a kritika, mint a Robog az úthengert, amely mégis elfoglalta azóta a helyét a közkedvelt, régi sorozatok panteonjában.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A kisrendőr és a kutyája, akik engedélyt kértek örülni

A Kántor sorozatban minden jó helyen volt: a kutya szereplő már félsiker, a másik felet pedig gazdája, a nép egyszerű fia adta. A sikerével mintául szolgált a további hazai bűnügyi filmeknek és sorozatoknak.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ellenségek voltak, de a pénzük már akkor is jól jött

A 70-es évek nagy költségvetésű, koprodukciós magyar tévésorozatai hasznot hoztak az államnak, Benyovszky Móric kalandjaitól kezdve népszerű Verne-regényekig. 
fel 0 le
24.hu 24.hu

Sokat kellett várni a már majdnem jó magyar krimire

A Megtörtént bűnügyeket a kor népszerű hazai krimiszerzőinek könyvei alapján készítették, és azzal hirdették, valódi bűneseteket filmesítettek meg. De jót tesz-e a kriminek a valóság?
fel 0 le
24.hu 24.hu

Összevesztem a legjobb barátommal, mert szamárságnak tartja a Szabó családot

Hatvan éve indult a Magyar Rádió folytatásos hangjáték-sorozata, A Szabó család, melyet a fénykorában milliók hallgattak, és sokan valóságnak is hitték a benne történteket.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A magyar James Bond olyan iramban küldte a jelentéseit, hogy az elvtársak a központban nem bírták a tempót

A pártállami magyar titkosszolgálat legsikeresebb ügynökéről sorozatot forgatott a televízió. Ez volt a Sólyom a sasfészekben, Koncz Gáborral a főszerepben. Mennyi volt ebben a valóság?
fel 0 le
24.hu 24.hu

Csempészekkel, majomtolvajjal és Ladáék bandájával is leszámoltak a kulcsos gyerekek

Olyan sikerű ifjúsági sorozatok azóta se készültek itthon, mint a hetvenes évek nagy triója volt: Az öreg bánya titka, a Keménykalap és krumpliorr, és az Utánam, srácok! De ki volt a közös pont?
fel 0 le
24.hu 24.hu

A szerep, ami miatt egy nő felpofozta Harsányi Gábort a Váci utcában

Az Egy óra múlva itt vagyokban a Harsányi Gábor alakította Láng Vince olyan sikeres karakter lett, hogy vissza akarták hozni belügyesként, vállalkozóként és hajléktalanként is.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Nem értették a nézők a magyar kenyérkosár-űrhajót

Az első magyar sci-fi sorozat, a Pirx kalandjai alkotói élményörvényt és képzuhatagot ígértek, a nézők viszont a porszívójukat látták új szerepben. Mi lett a bukás következménye?
fel 0 le