#szecesszió

24.hu 24.hu

Megmentésre váró szecessziós villát tüntetnének el Eperjesen

Az épített örökség megmentésre érdemes darabjai nem csak Magyarországon, de a Felvidéken is sorra tűnnek el az utcaképből.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A gáz és villamosság elfeledett erzsébetvárosi palotája

A Vörösmarty utca legszürkébb épülete első látásra csak egy fura, kopott törpének tűnik, falai mögött azonban a XX. század számtalan érdekes története rejtőzik.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Szabadka, a szecesszió otthona

A Monarchia legérdekesebb városait bejáró sorozatunk mai epizódjában a magyar határtól alig néhány kilométerre fekvő vajdasági Szabadkán jártunk.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Szarajevó, a Monarchia Jeruzsáleme

A néhány méteren belül zsinagógát, mecsetet és keresztény templomot is rejtő bosznia-hercegovinai fővárosban, az első világháború kitörésében kulcsszerepet játszó Szarajevóban jártunk.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Nagyvárad, a Körös-parti Párizs

Az évszázadokon át pezsgő, a XX. században azonban mélypontra került város az elmúlt években újra magára talált. Meglátogattuk, hogy megkeressük benne a Monarchia és a magyar történelem máig fellelhető nyomait.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Brünn, a Monarchia Manchestere

A sárkánynak hitt krokodil által őrzött, furcsa történetekkel teli várost négyszáz évnyi Habsburg-uralom formálta olyanná, ahogyan azt ma ismerjük.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Krakkó – a Rómába oltott Budapest

Lengyelország második legnagyobb városában, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia északi határán jártunk.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Kőbánya elfeledett zsenije, aki szecessziót költöztetett a külvárosba

Schöntheil Richárd élete maga a rejtély, hiszen egyedül csak születési évét ismerjük, művei azonban a századforduló legjobb építészei közé emelik a nevét. Galéria.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Egy évszázada játszanak már Zuglóban a századforduló építészcsillagának gyermekei

A Thököly út zajától néhány lépésnyire, fák és bokrok övezte villák közt megbúvó szecessziós csoda sokkal több annál, mint elsőre látszik.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Szűk utcában rejtőzik a belváros legdíszesebb iskolaépülete

A kisgyerekek tucatjait ábrázoló Róth Miksa-mozaikok sorával díszített iskola már száztizenkét éve Erzsébetváros legszebbje, tavaly véget ért felújításának köszönhetően pedig szinte kiemelkedik a környezetéből. Szépségére mégis csak kevesen figyelnek fel.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Megvárta míg a minisztériumba delegálták, akkor követte el a nagy árulást

Az építész kettős ügynökként dolgozott Bécsben.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Szecessziós csoda bújik meg a Palotanegyed szélén

A nyolcadik kerület utcáit még ma is sokan kerülik, pedig ott még kevesek által ismert gyöngyszemek várják a szűk utcákba tévedt városi felfedezőket.
fel 0 le
444 444

Beszökött a városba a cikkcakk-dekoráció

Az art deco építészet Magyarországon is jelen volt, még ha sokáig nem is tudtunk erről. Két kötetben, több mint kétezer fotóval mutatta be az irányzat hazai megjelenéseit Bolla Zoltán.
fel 0 le