#támogatásból készült

Index Index

Inga-Magyarország: a fél falu osztrákba gürizik

40 ezer magyar melós minden nap kétszer átlépi az osztrák határt, hogy euróban kapja az itteni fizetés háromszorosát. Mit kell bevállalni Burgenlandban? Riport a nyugati végekről.
fel 0 le
Index Index

Vasban mindegy, merre indulunk bringával

Kocsmától kocsmáig is tekerhetünk, de jóval sokszínűbb ennél a megye kerékpáros élete. Egyre többeknek jön ki a matek, pénzt is lehet a bringából csinálni. A lomisok behozott bicajaival is mindenki jól jár.
fel 0 le
Index Index

Volt világútlevelünk, de a szomszéd faluba nem mehettünk át

A falu, ahol sorszámozták a lakókat. A másik falu, ahová határőr engedte be az utazót. A hegy, aminek a két oldala két különböző országba került. A vasfüggöny, amit először 1956 októberére aknamentesítettek – még a kommunisták.
fel 0 le
Index Index

A lakótelep néha westernfilmmé változott - Az én városom: Szombathely (Prieger Zsolt)

Prieger Zsolt, az Anima Sound System alapítója vezetett minket körbe szülővárosában, Szombathelyen, ahol többek között világgá menésekről, indiánozásokról és fociról mesélt. „Az én városom”, második rész.
fel 0 le
Index Index

Csodaszép betonszörnyeteg - Szombathely legizgalmasabb épülete, a Csillagvizsgáló

Szombathely legizgalmasabb régi épülete, a Csillagvizsgáló. Szobornak tűnik, pedig egyik részlete sem véletlenül olyan, amilyen.
fel 0 le
Index Index

A vasi Clásicón még a jegyért is ölni tudnának

Vas megye két kosárcsapata, a Falco és a Körmend mindig túlhevített meccseket játszik egymással. Sokan a kosár Fradi–Újpestjét látják benne. Erre a meccsre az is kimegy, aki egész évben a kosárlabda felé sem néz, több mint háromezren tombolnak a lelátókon.
fel 0 le
Index Index

Demokráciát csinált a diliházban, de mindenkiről jelentett

Szovjet lágerből lett a magyar pszichiátria történetének legendás helyszíne Intapuszta, az aranyketrec. Egykori főorvosának szelleme ma is ott lebeg az intézet fölött.
fel 0 le
Index Index

Halálra keresték magukat – szó szerint

A szentgotthárdi kaszagyár kovácsai annyit kerestek, hogy a vezérnek kellett engedélyezni a kifizetéseket. Mára romhalmaz lett a gyár, pedig a város közepén fekszik, a rekultiválás milliárdos tétel.b
fel 0 le
Index Index

Aki bármikor leteremtheti Rogán Antalt

Politikuscsaládban nőtt fel, gyerekkorától a politika felé tartott. Zárt blúzos, fekete szoknyás kislány volt, de már az egyetemen divatszalonokba járt. Végül politikusfeleség lett, majd önálló entitássá nőtt ki magát. Portré Rogán-Gaál Cecíliáról.
fel 0 le
Index Index

Ki az, aki ágyúval megy bulizni?

A vendek, azaz a magyarországi szlovének, akik hatalmas bulival ünneplik a Nagyszombatot. Meglátogattuk őket.
fel 0 le
Index Index

Húsz éve minden kormány gyűlöli: ünnepeljük együtt az Indexet!

Május 16–17-én a Dürer Kertben ünnepeljük Orbán Viktor kedvenc fake news gyárának huszadik születésnapját. Az ő országa már eljött, most a mi bulinkon a sor!
fel 0 le
Index Index

Amíg nem halnak bele, jöhet a döghús

Lépfenével fertőződött meg egy kötegyáni házaspár. A gyanú szerint elhullott állatok húsát dolgozták fel, a helyiek szerint ez nyílt titok volt.
fel 0 le
Index Index

A kihalt laktanya, ahol máig lövöldöznek

Egy község, ahol hatszáz emberre három üres laktanya jut. Egy megyeszékhely, ahol harminc éve nem tudják eldönteni, mi legyen a szovjet katonák helyén. Egy megye, ahol a világon a legmagasabb lehet az egy főre jutó üres laktanyák száma.
fel 0 le
Index Index

Ha Vas, akkor csak a dödölle? Dehogy!

Megnéztük, melyek a legjobb, legmenőbb vasi éttermek. Rendesen odatett BBQ-ételek svájci és német rutinnal és iskolások menüztetésével, fine dining Pajta az Őrségben és japán szusi Szombathelyen.
fel 0 le
Index Index

Csellel állították helyre a kastélyt Körmenden - Egyszerűen átverték az illetékeseket a technikum vezetői

Egyszerűen átverték az illetékes elvtársakat, akik csak az átadón döbbentek rá, mire is adtak pénzt.
fel 0 le
Index Index

Cipőt vegyen a kastélyból!

Ez is lehetett volna a 45 évet megélt körmendi cipőgyár szlogenje. A 2003-ban bezárt, egykor nyolcszáz embernek munkát adó üzem helyén romos épületeket és bebetonozott márványt találtunk.
fel 0 le
Index Index

Cipőt a múzeumból! - Kis körmendi cipőtörténet

Erzsébet királynő lehetetlenül szűk csizmájától a török bársonypapucsokig minden van az egyedülálló körmendi gyűjteményben.
fel 0 le
Index Index

Kiderülhet, hogy itt nem lehet élni, de legalább megtudtuk

Meglepő volt, hogy az anya nem engedte kiállni a lányát a sarokra, amikor jött az uzsorás behajtani az adósságot. A valóságban ez szokott történni – mondják azok a borsodi fiatalok, akik most egy fórumszínházi előadásban beszéltek a pénzről.
fel 0 le
Index Index

Guanóban kúszva kutatják magyarok a múltbéli klímaváltozást

Ecuadori cseppkövekből, denevérürülékből és az esőerdő fáiból bányásznak adatokat a közel- és régmúlt éghajlati eseményeiről, hogy a jövőnkre vonatkozó modellek minél pontosabbak lehessenek.
fel 0 le
Index Index

Mesés Hetés, az elfeledett zalai végvidék

Hol volt, hol nem volt a déli határnál: a szlovén oldalon virágzó családi gazdaságok, nálunk kihaló falvak. Száz évvel Trianon után a Muránál.
fel 0 le