#trianon100

24.hu 24.hu

„A gyerekek azt is letagadják, hogy valaha magyarok voltak”

A Kárpátokon túli a magyar morzsaközösségek szép lassan beolvadnak a román többségbe. Helyzetkép a romániai magyar diaszpórákról Trianon után száz évvel.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Mi köze Trianonnak a multikulturális Európához? Kövér László szerint több, mint gondolnánk

Szenvedő szerkezet – Hétköznapi Trianon címen dizájnos, de nehezen átélhető kiállítás nyílt a Múzeumkertben, és a megnyitón azt is megtudhattuk, hogy a házelnök szerint mindez Brüsszelnek is szóló üzenet.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Így döbbentette meg Apponyi gróf a világ vezetőit

Apponyi Albert trianoni beszéde után kisebb kupaktanács alakult ki hazánk térképe fölött, Clemenceau a vállak között bepillantva próbálta megtudni, miről is van szó.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Őt tartották a legnagyobb élő magyarnak, és még életében szoborrá merevítették

Gróf Apponyi Albert az egyik legtekintélyesebb, külföldön is nagyra becsült magyar politikus volt. Trianon után haláláig ő volt a nemzet szónoka, Magyarország védőügyvédje a nemzetközi fórumokon.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Nem határon túli, hanem határtalanul magyar

Öt erdélyi születésű, Magyarországon élő közismert írót, költőt mutatunk be, akiknek művészetét erősen áthatotta a kisebbségi lét.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Trianon: így vajon egyben maradhatott volna Magyarország?

A Dunai Szövetség vagy a Duna-menti Egyesült Államok létrehozása segíthetett volna megtartani a Szent István-i határokat?
fel 0 le
24.hu 24.hu

„Mi itt vegyes társaság vagyunk” – irodalom és képzőművészet 100 évvel Trianon után

Mire érdemes odafigyelnie annak, aki kíváncsi a kortárs határon túli magyar művészetre? Trianon után száz évvel a 24.hu színházi szakemberek, képzőművészek, irodalmárok és filmkritikusok segítségével állította össze aktuális kulturális ajánlóját. Második rész.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ez volt a kivétel, amikor Trianon segített Magyarországnak

A száz évvel ezelőtti békeszerződés a déli határon Magyarország javára módosította a kialakult állapotokat: Baranya nagy részét, Baját és Újszegedet félmillió lakossal 1920-ban a béke elvileg visszaadta hazánknak. Közben a határ mentén kérészéletű államok jöttek létre a Muravidéktől a Bánátig.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Magyar szó a színpadon és a vásznon 100 évvel Trianon után

Mire érdemes odafigyelnie annak, aki kíváncsi a kortárs határon túli magyar művészetre? Trianon után száz évvel a 24.hu színházi szakemberek, képzőművészek, irodalmárok és filmkritikusok segítségével állította össze aktuális kulturális ajánlóját. Első rész.
fel 0 le
24.hu 24.hu

„A Trianon körüli totális szétesés olyan, mint a Walking Dead”

Interjú Katona Csaba történésszel arról, hogyan jelenik meg Trianon és az összeomlás élménye az átlagpolgárok korabeli naplóiban és emlékirataiban.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Trianon hangjegyekben – a legnagyobbak nem irredenta nótákban jelenítették meg a traumát

A trianoni döntés számos nyomot hagyott a néplélekben, és persze a zeneművészet is kivette a részét a trauma feldolgozásából.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Miért fáj Trianon 100 év után is?

Közvetlen személyes érintettség nélkül is okozhatnak bizonyos történések megrázkódtatást, sérülékenységet, szorongást.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Még ezekkel a katonai sikerekkel sem úszhattuk meg Trianont

A román haderő a Tiszánál állt, amikor a magyar Vörös Hadsereg megindította felvidéki hadjáratát, és felszabadította a mai Szlovákia keleti részét. Ausztriával szemben a Rongyos Gárdára támaszkodva ért el sikert a magyar kormány – de hiába küzdöttünk, Trianont nem kerülhettük el.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ablonczy Balázs Trianon kapcsán: Mi lett volna, ha…

A történész minap megjelent kötetéből matinézunk.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A helikopter-álmodó bringabajnok és a Mozifalva-sztárok – Trianon ismeretlen sírjai

A Trianon 100 sorozatunk legújabb cikkében a sci-fi felvidéki úttörőitől kezdve a kolozsvári Mozifalván keresztül a helikopterépítéssel kísérletező vajdasági bringabajnokig a határokon túl nyugvó magyarok történeteiből mesélünk el néhányat.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Bukarest Trianon óta gyarmatként tekint Erdélyre

Az elmúlt száz évben sokat romlott Erdély, illetve a Romániában élő magyarság helyzete, amelyen a Fidesz-kormányok sem tudtak változtatni. Ráadásul helyben is egyre többen ismerik fel, hogy a hangzatos lózungok mögé bújtatva tulajdonképpen szavazatvásárlás folyik.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Itt tartana ma a haza, ha 1972-ben Esterházy Pétert királlyá koronázták volna

Petri Györggyel sörözik az uralkodó, József Attila nem halt meg Szárszón, báró Pozsgay Imre szentpétervári nagykövetünk lett.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Így harcoltunk a románok és Trianon ellen – nem igaz, hogy meg sem próbáltuk

Magyarország 1919-ben hónapokig harcolt a román túlerő ellen, míg végül egy utolsó támadás felemésztette a magyar haderőt. Nem igaz, hogy „meg sem próbáltuk”, és a török–magyar párhuzam sem állja meg a helyét.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ha nincs Trianon, akkor sem lennénk mások, de azért Esterházy Péter óriási lenne királynak

Mi lett volna, ha egy színdarab vagy egy interdimenzionális kávéfolt hatására másképp, nekünk kedvezően alakult volna a trianoni békeszerződés? És milyen király lenne Esterházy Péter?
fel 0 le
24.hu 24.hu

Trianon hatását hosszú évtizedekig megérezte a magyar sport

Szabó Katalin, Szeles Mónika, Boros Tamara vagy éppen Szabó József más országoknak hozott dicsőséget. Azért persze nekünk is.
fel 0 le