A kávéivás még nagyobb mennyiségben sem káros a szív- és érrendszerre, naponta maximum 3 csésze kávé megivása pedig jól kimutathatóan csökkenti a kardiovaszkuláris halálozás és a sztrók esélyét. Ezt nem valami kávéforgalmazó cég mondja, hanem a magyar Semmelweis és a brit Queen Mary Egyetem közös óriáskutatása állapította meg, amit a European Journal of Preventive Cardiology című szakfolyóiratban publikáltak.A kutatás értékét az adja, hogy különösen sok tesztalany adatait használták fel hozzá: a UK Biobank adatbázisában szereplő 468 629 olyan felnőtt adatait elemezték, akik a 11 éves vizsgálatsorozat kezdetén nem szenvedtek semmilyen szív- és érrendszeri betegségben. Részletes kérdőív kitöltetésével térképezték fel a közel félmillió ember kávézási szokásait, életmódbeli jellemzőit (sportolás, fizikai aktivitás), illetve azt, hogy milyen, más szervrendszert érintő betegség befolyásolhatja a szív- és érrrndezerüket.Kávézás szempontjából 3 csoportba sorolták őket. 22,1 százalékuk volt kávét nem ivó, 58,4 százalékuk kávét mérsékelten fogyasztó, ami napi maximum 3 csésézét takar, illetve 19,5 százalékuk jelentős mennyiséget fogyasztó.A hatalmas mintával dolgozó kutatás legfontosabb következtetése az, hogy az elterjedt népi bölcsességre rácáfolva a kávéivás úgy általában nem káros a szívre és az erekre, még nagy mennyiségben sem. „Fontos (...) megemlíteni (...), hogy negatív kardiovaszkuláris következményeket nem találtak azok körében, akik jelentősebb mennyiségben (>3,0 csésze/nap) isznak kávét.”- fogalmazta ezt meg dr. Maurovich Horvat Pál, Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának igazgatója, a kutatás egyik vezetője.Nagy mennyiségben sem káros, kicsiben viszont kifejezetten hasznos, nem is kevéssé. “Az összhalálozás terén 12%-os, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17%-os, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21%-os relatívkockázat-csökkenést figyeltünk meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében, összehasonlítva adataikat azokéval, akit egyáltalán nem fogyasztanak kávét”- fogalmaz a tanulmány. Maurovits pedig így foglalta össze a lényeget:“A rendszeres, mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás előnyös hatással van a szívre, visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat.”Fontos még, hogy mindez a normális, vagyis az őrölt kávéból főzött kávéra igaz csak, az instantra nem. Zahra Raisi-Estabragh, a Queen Mary Egyetem kutatási ösztöndíjasa erről a következőt nyilatkozta:“Miközben az őrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között találtunk összefüggést, ugyanezt már nem tudtuk kimutatni a rendszeresen instant kávét fogyasztók körében. Ennek oka valószínűleg a két kávétípus feldolgozásában keresendő, mert különböző kémiai anyagok mutathatók ki bennük.”
444 a kommenteren - 444
Tovább él és jóval kisebb eséllyel kap sztrókot, aki naponta megiszik maximum 3 kávét