Etikai és környezeti katasztrófa lenne egyes tudósok szerint, ha megvalósulna egy spanyol cég által tervezett polipfarm. 2010 óta duplájára nőtt a polipbiznisz, az éttermekben egyre nagyobb az igény a fejlábúra, a Neuva Pescanova pedig milliárdokat pumpál egy, az igényeket kielégítő polip farm projektbe. A cég a Kanári-szigetek környezetvédelmi osztályának jóváhagyását várja. "Ha továbbra is polipot szeretnénk fogyasztani, alternatívák után kell néznünk, mert a halászat már elérte a határt" - mondta Eduardo Almansa, a Nueva Pescanova által használt technológiát kidolgozó spanyol oceanográfiai intézet tudósa.Az ipari mértékű polip tenyésztés (2026-ra évi 3 000 tonna poliphúst terveznek) azonban etikai kérdéseket vet fel. A polipok nehezen tarthatók tömegtermeléses körülmények között, több kísérlet is a magas polip mortalitás miatt állt le. A WWF (Természetvédelmi Világalap) szakemberei szerint a polipok rendkívül intelligensek és kíváncsiak, és nagyon rosszul bírják a fogságot, összezárva agresszíven viselkednek egymással. Bár a Nueva Pescanova állítja, hogy megtalálták a megfelelő módszert, a WWF egyik vezetője szerint az állatok megfelelő tartása olyan kiadással járna, ami aligha tenné lehetővé, hogy a tenyésztő cég profitálhasson belőle. A kisebb poliphalászok pedig attól félnek, hogy a nagyobb volumenű tenyésztés kiszoríthatja őket a piacról.Egyes aktivisták szerint egyszerű megoldás: nem kell polipot enni. (Reuters)
444 a kommenteren - 444
Polipfarmot nyitnának Spanyolországban, egyesek szerint ez nem túl etikus