DNS-vonalkódolás segítségével számos cég kisállatoknak készült eledelében találták meg veszélyeztetett fajok, köztük cápák DNS-ét, melyet gyakran megtévesztő néven tüntetnek fel az összetevők között - állítja két kutató a Frontiers in Marine Science című lapban megjelent új tanulmányában. Ben Wainwright és Ian French, a szingapúri Yale-NUS College munkatársai 16 márka 45 termékét vizsgálták meg, és körülbelül harmadukban találták meg cápafajok DNS-ét - leggyakrabban a kék cápa, a selyemcápa és a fehéruszonyú szirtcápa mintáját. Utóbbi kettőt a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listája a sérülékeny fajok közé sorolja, de ezeken kívül más veszélyeztetett halfajok DNS-ét is kimutatták.A cápák azonban sehol nem voltak feltüntetve az összetevők közt, ott csak olyan általánosabb megnevezések szerepeltek, mint az „óceáni hal”, „hal”, „fehér csali” vagy „fehér hal”, miközben a tonhalat és a lazacot feltüntették. Volt olyan, amire még azt sem írták rá, hogy halat tartalmaz. „Az állattartók többsége valószínűleg természetszerető ember, többségük valószínűleg nem örülne, ha rájönne, hogy tudtán kívül hozzájárult a cápák túlhalászásához” - mondták a szerzők.A cápákat az egész világon túlhalásszák, 50 év alatt 70 százalékkal csökkent a populáció, miközben jelenlétük elengedhetetlen ahhoz, hogy az óceáni tápláléklánc egyensúlya fennmaradjon. A kutatók szerint a cápahús lehet az uszonygyűjtés mellékterméke, de jelentheti azt is, hogy nő a cápahús kereskedelme, arról pedig szinte egyáltalán nem esik szó, hogy a cápákat állateledel és kozmetikumok gyártásához is felhasználják. (Guardian)
444 a kommenteren - 444
Veszélyeztetett cápafajok DNS-ét találták meg kutya- és macskaeledelekben