#etológia

24.hu 24.hu

Ha a kutya ölni akar, meg is teszi

Ha a kutya gazdájára támad, ott az ösztönök veszik át az irányítást, a nyers erő számít, az állat ölni akar, magától nem fog leállni.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Szívszorító videó egy borját gyászoló delfinről

Olyan, mint egy gyászoló ember, nem fogadja el a halált.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A kutya úgy kötődik a gazdájához, mint gyerek az anyjához

A kutyák is éppúgy szoronganak, mint a gyerekek, ha a gazdájuk elmegy otthonról.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ezért borulunk ki a kutyaugatástól

Legjobb barátainknak külön „hangkészletük” van arra, hogy az embert kihozzák a sodrából. Nem véletlenül: a „bosszantó” ugatást nem tudjuk megszokni, hasonló célt szolgál, mint a baba sírása.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Szex vagy kapcsolat – nem egyértelmű a válasz

Egy új kutatás felfedte, hogy monogámia és poligámia mindössze 24 gén aktivitásán múlik az agyban. Az ember vajon hova tartozik?
fel 0 le
24.hu 24.hu

Miért akarja megenni a kutya a macskát?

Kutya és macska háborúját nem a félreértelmezett kommunikáció, hanem félelem, bizalmatlanság és a vadászösztön generálja. Ez van, ha egyazon szűk térbe „kényszerítünk” két ragadozót, ám a gazda képes kialakítani a status quót.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ezeket a madarakat tilos etetni

Vízimadarakat ember és állat érdekeit tekintve is tilos etetni. Az énekesek sincsenek ránk szorulva, de bajt nem okozunk vele, az élmény mellett pedig meghálálják a terített asztalt. Ám ha belefogunk, csináljuk jól.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ezek nem cuki kutyusok, hanem igazi profik

A segítőkutya a legnagyobb kincset adja vissza a sérült embereknek: az önállóságot. Nem, nem csak a vakvezetőkről van szó, hanem további öt nagyon fontos kutyaszakmáról, amiket a magyar társadalom még csak ízlelget, ezért gyakran alakul ki méltatlan helyzet.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Születésüktől fogva beszélnek emberül és kutyául is

A kutyák tudatosan keresik az ember tekintetét, ha kommunikálni akarnak, míg más ebekét kerülik: ösztönösen értik és „beszélik” mindkét faj nyelvét. Egy friss magyar kutatás most ennek részleteibe avat be.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ezek az állatok együtt élnek és halnak velünk

A kutyában és az emberben sok a hasonlóság: hízás, demenciaszerű tünetek, civilizációs betegségek. Legjobb barátunk öregedésének vizsgálata nemcsak abban segít, hogy minél tovább velünk maradhasson, de az időskori demencia megértésében, kezelésében is.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A macska is intenzíven kommunikál a gazdájával

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékének kutatói a macskák és gazdáik közötti kommunikációt vizsgálták.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Halottakkal szexelnek a varjak

A varjak élénk társadalmi életet élnek, kötődnek egymáshoz és felismerik a halált, utóbbi esetben pedig képesek elég messzire menni. Legalábbis emberi szempontok szerint.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Meglepő dolgot tudtunk meg a kutyákról

Egyedülálló magyar kutatás mutatott rá, hogy Bali félvad kutyái „boldogabbak”, mint gazdával élő, minden jóval ellátott társaik. Talán a kötöttségek okoznak bennük frusztrációt, és további kérdés, hogy a nyugati társadalmak családi kutyái is hasonlóan éreznek-e?
fel 0 le
24.hu 24.hu

Tényleg igaz: a kutya is lehet féltékeny

Állatokat emberi tulajdonságokkal felruházó korunkban magyar kutatók találtak egy valós párhuzamot: a kutyák éppúgy mutatnak féltékenységet, mint az egy év körüli gyerekek.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Dagi kutyának hiába magyaráz az ember

Két tál közül a kutya általában azt választja, amelyikre a gazdi rámutat. De ha kövér ebről van szó, bármit magyaráz is a kétlábú, ő bizony a kolbászhoz szalad a répa helyett.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Rafinált gólyákat értek tetten

Egyes gólyák nem pörgik túl a vonulás témáját: erősebben motivált társaikat figyelve követik a legkönnyebben repülhető útvonalat és nem is utaznak messzire.
fel 0 le
444 444

Bemutatkoztak az ELTE Etológia Tanszékének első kísérleti törpemalacai

Okosak, tiszták, édesek és még neked is lehet belőlük egy!
fel 0 le
444 444

Léteznek kutyák, akik túlságosan rápörögnek a jutalmakra

Az ELTE Etológia Tanszék és az MTA kutatói vizsgálták meg, hogy mekkora különbség van abban, ahogy kutyák a jutalmakra reagálnak.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Tudós malacoknak keresnek társat a világon egyedülálló magyar kutatáshoz

Vajon mennyire lesz kutyaszerű egy malac, ha úgy neveljük, mint egy kutyát?
fel 0 le
24.hu 24.hu

A kutya inkább ember, mint farkas

Nyilván kisarkítva igaz, de így akár meg is fordíthatjuk: bizonyos szempontból mi is jobban hasonlítunk a kutyára, mint a főemlősökre.
fel 0 le