#középkor

24.hu 24.hu

Teljesen elpusztították Magyarország közepét

A mongol hódítás hazánkban is a megfélemlítésre, a terrorra épült, a halottak száma tízezres, sőt, százezres nagyságrendű volt, a foglyokat saját népük ellen hajtották csatába – az újabb kutatások egymás után tárják fel a tragédia kézzel fogható nyomait. The post Teljesen elpusztították Magyarország közepét first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ő volt a leghírhedtebb inkvizítor

A spanyol inkvizíció nem a más vallásúakat, hanem a kikeresztelkedetteket vette célba, Tomás de Torquemada ítélőszéke csaknem 100 ezer ítéletet hozott és több ezer embert küldött máglyára. The post Ő volt a leghírhedtebb inkvizítor first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A keresztes háborúk korából származó tömegsírt találtak

A nyughelyet a 13. században, egy csata után alakíthatták ki. The post A keresztes háborúk korából származó tömegsírt találtak first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Száműzetésben halt meg az egyik legnagyobb költő

Dante Alighieri hosszabb és szebb életet remélt magának. The post Száműzetésben halt meg az egyik legnagyobb költő first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Elveszett templomot találtak egy angol faluban

A maradványokat egy építkezést megelőző feltáráson fedezték fel. The post Elveszett templomot találtak egy angol faluban first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ellenünk vívták a legkeményebb csatájukat a tatárok

Az 1241-es muhi csata számunkra tragikus vereséggel végződött, de a mongolok is az egyik legkeményebb ütközetükként tartják számon. Sok volt a halottjuk, és egy ponton csaknem fel is adták. The post Ellenünk vívták a legkeményebb csatájukat a tatárok first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Elrejtett középkori kincsre bukkantak

Medálokat, karkötőket, gyűrűket, érméket és ezüstrudakat találtak. The post Elrejtett középkori kincsre bukkantak first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Tényleg hajszálon múlt, hogy legyen magyar pápa?

Bakócz Tamás valóban az esélyesebbek közé tartozott az 1513-as pápaválasztáson. The post Tényleg hajszálon múlt, hogy legyen magyar pápa? first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Viking kincsekre bukkant egy amatőr régész

A nyugdíjas kincsvadász négy hónap alatt két értékes leletegyüttest is talált. The post Viking kincsekre bukkant egy amatőr régész first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Szörnyű mészárlásra emlékeztethetnek a mohácsi tömegsírok

A feltárás alatt álló mohácsi tömegsírban talált emberi maradványok arra utalnak, hogy az oszmánok szó szerint lemészárolták hadifoglyaik egy részét. The post Szörnyű mészárlásra emlékeztethetnek a mohácsi tömegsírok first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Középkori kolostor maradványai kerültek elő

A régészek régóta keresték az egykori cookhami rendház helyét. The post Középkori kolostor maradványai kerültek elő first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Annyi húst ettek a középkori szerzetesek, hogy nem bírta a gyomruk

A húsban gazdag étrend miatt fájhatott a 14. századi szerzetesek hasa. The post Annyi húst ettek a középkori szerzetesek, hogy nem bírta a gyomruk first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ősi, elveszett épületekre bukkantak Izraelben

A birtok a bizánci korban épült, nagyjából 1500 éve. The post Ősi, elveszett épületekre bukkantak Izraelben first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ez volt a legnagyobb bűn a szexben

A középkori egyház bűnként tekintett a szexualitásra, néha egészen extrém tiltásokkal, büntetésekkel is találkozhatunk. The post Ez volt a legnagyobb bűn a szexben first appeared on 24.hu.
fel 0 le
444 444

Általános amnesztiát hirdettek a tálibok

Afganisztánban a totális hatalmat megszerző tálib lázadók bejelentették kedden, hogy büntetlenséget biztosítanak minden állami tisztviselőnek, és felszólították őket, hogy térjenek vissza munkahelyükre."Általános amnesztiát hirdetünk mindenki számára, hogy teljes bizalommal élje tovább megszokott életét" - írták közleményükben az MTI szerint.A tálib lázadók vasárnap hatoltak be Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati...
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ez a csel mentette meg a magyar király életét

A Sajó-menti csata után IV. Béla több száz kilométert nyargalt közvetlen életveszélyben, menekülését a jó szervezésnek, kísérői helyismeretének és önfeláldozásának köszönhette. The post Ez a csel mentette meg a magyar király életét first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Női ruhákban, karddal temették el a középkori férfit

A finnországi Suontaka Vesitorninmäkinél 1968-ban egy furcsa sírra bukkantak. The post Női ruhákban, karddal temették el a középkori férfit first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Kiengedték a kelepcéből a magyarokat

A magyarok olyan keményen harcoltak a sorsdöntő csatában, hogy a tatárok inkább menekülőutat nyitottak nekik. A szekérvár alkalmazása IV. Béla részéről nemhogy hiba, hanem indokolt, előrelátó stratégia volt. The post Kiengedték a kelepcéből a magyarokat first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Fura gyógyszer: tetveket tettek a péniszbe

A történelmi idők doktorainak segítő szándékát hiba lenne kétségbe vonni, ám néha egészen elképesztő gyógymódokat dolgoztak ki. The post Fura gyógyszer: tetveket tettek a péniszbe first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Magyarokért szól a déli harang

Már 1456-tól a Magyar Királyságért zúgnak a harangok, 1500-tól kezdve minden egyes nap déli 12 órakor. The post Magyarokért szól a déli harang first appeared on 24.hu.
fel 0 le