#történelem

444 444

Egy zsidó közjegyző árulhatta el Anne Frankot és családját

Arnold van den Bergh közjegyző, az amszterdami Zsidó Tanács egyik tagja árulhatta el a náciknak Anne Frank és családja rejtekhelyét a város Joordan kerületében, állítja új könyvében az Anne Frank elárulásában Rosemary Sullivan, aki megállapításait az egykori FBI-ügynök, Vince Pankoke és csapata kutatásaira alapozta.Pankokéék hat évnyi nyomozás és kutatómunka, illetve egy olyan névtelen levél alapján gyanúsítják az 1950-ben elhunyt van den Berghet, amit...
fel 0 le
24.hu 24.hu

Zrínyi Ilona volt Európa legbátrabb asszonya

Több mint két éven át védte a Habsburgok ellen Munkács várát, valamint a gyermekeit, akikért bármit megtett volna. The post Zrínyi Ilona volt Európa legbátrabb asszonya first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Valóban megmérgezték az utolsó Árpád-házi királyt?

III. András származását ugyan kétségbe vonták a kortársak, mégis őt tartjuk Árpád utolsó férfi leszármazottjának. The post Valóban megmérgezték az utolsó Árpád-házi királyt? first appeared on 24.hu.
fel 0 le
444 444

„Szerettük volna elkerülni a nyilvános botrányt, és azt, hogy a lépésünket politikai demonstrációként kezelje a sajtó”

Sorban állnak fel a tudósok, miután Kásler Miklós az utolsó pillanatban menesztette a kurátorokat, és a Pozsonyi csata című rajzfilm „szakértőjét” nevezte ki az év történelmi kiállításának élére – ezzel a címmel szemléztük kedden a Válasz Online tényfeltáró cikkét. A botrány kirobbanása után – mint a lap írja – néhány kormányzati fórumon „ordas hazugságnak” és „méltatlan támadásnak” nevezték az írás fő állításait.Az ügyben érintett tudósok péntek este...
fel 0 le
24.hu 24.hu

Így halt meg a Szomorú vasárnap szerzője

Seress Rezsőt nyugaton hírnév és gazdagság várta volna, de ő maradt Budapesten, ahol lassan elfelejtették, ő pedig mély depresszióba süllyedt. The post Így halt meg a Szomorú vasárnap szerzője first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Így ért véget a reconquista

Aki volt olyan szerencsés, hogy eljutott Andalúzia lenyűgöző vidékeire, az lépten-nyomon szembetalálkozhatott Hispánia déli részének egykori muszlim The post Így ért véget a reconquista first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Így lett független Görögország

Az általános balkáni felkelés és a görög vezetésű balkáni konföderáció terve hamar kudarcba fulladt, de görögök lakta területeken megkezdett harc sikerre vezetett. The post Így lett független Görögország first appeared on 24.hu.
fel 0 le
444 444

Tízéves az alaptörvény, Szekeres Imre tíz éve emelte bokszra ökleit

Izgalmas hétfővel indult a 2012-es politikai szezon. Tíz évvel ezelőtt 2012. január 1-én lépett életbe Magyarország új alaptörvénye. Az ország egyik fele másnap ünneplőbe öltözött, másik fele transzparenseket gyártott, aztán az Operához indult. Emlékeznek még a bőrkesztyűben ökölvívó alapállásba helyezkedett Szekeres Imrére? „A miniszterelnök felesége megkért, hogy eszembe ne jusson lefestetni a férjét, mert akkor ő engem megöl” – nyilatkozott Kerényi...
fel 0 le
24.hu 24.hu

Védtek a bombázásoktól, de sátánistáknak is otthont adtak Buda titkos óvóhelyei

A második világháború idején akadtak, akik belépőjegyes, illetve előfizetéses rendszerben működtettek óvóhelyeket, vagyis csak azokat engedték be vész esetén, akik fizettek. The post Védtek a bombázásoktól, de sátánistáknak is otthont adtak Buda titkos óvóhelyei first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Jézus születése átírta a naptárt

Január 1-jét Róma második királya jelölte ki évkezdetnek, Caesar később megerősítette, a világtörténelem leghosszabb éve 445 napból állt. The post Jézus születése átírta a naptárt first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Máig rejtély, miért kímélte meg Hannibál Rómát

Több mint 2000 éve foglalkoztatja a történészeket, hogy Hannibál miért torpant meg Róma előtt ahelyett, hogy végzetes csapást mért volna a nagy ellenfélre. The post Máig rejtély, miért kímélte meg Hannibál Rómát first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Kötelező volt a szex, ha az egyik fél akarta

A házastársi kötelesség a középkorban azt jelentette, hogy akár a férj, akár a feleség közösülni kívánt, a másik félnek kötelessége volt együttműködni. The post Kötelező volt a szex, ha az egyik fél akarta first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A nácik exportálni is akarták a holokausztot

1942-re a holokauszt Európából Észak-Afrika érintésével már a Közel-Keletre is eljutott. Marokkótól Irakig számos, mára nagyrészt elfeledett bűnt követtek el az ott élő zsidók ellen. The post A nácik exportálni is akarták a holokausztot first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Mexikó legyőzte a spanyolokat

Hosszan elhúzódó háború volt az ára, hogy Mexikó első spanyol gyarmatként kivívta a függetlenségét. The post Mexikó legyőzte a spanyolokat first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ő volt a magyar király jobb és bal keze

Ozorai Pipó a XIV. század utolsó éveire már a Magyar Királyság pénzügyeinek legbefolyásosabb irányítója volt, emellett a magyar haderő főparancsnoka. The post Ő volt a magyar király jobb és bal keze first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Miért írt kurvácskákról Ferenc József Sisinek?

Hullámzó volt Ferenc József és Sisi kapcsolata, Erzsébetnél a lelki gyötrelmek fizikai tünetekhez vezettek. A férj leveleiből számos intim részletre is fény derül. The post Miért írt kurvácskákról Ferenc József Sisinek? first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Vidékre száműzték az üvöltő „Bengálikat”

A köznyelvben talán a nagyságára, esetleg jellegzetes, üvöltő hangjára utalva „Bengáli” néven emlegetett villamos nem volt alkalmas a budapesti forgalomra. The post Vidékre száműzték az üvöltő „Bengálikat” first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Miért tört ki a híres tojáslikőr-zendülés?

Néhány kadét becsempészett rummal és whiskyvel „javította fel” az itókát. The post Miért tört ki a híres tojáslikőr-zendülés? first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ezért vágta le van Gogh a saját fülét

Máig nem tudni, pontosan milyen betegség gyötörte, de életmódja fokozta tüneteit. The post Ezért vágta le van Gogh a saját fülét first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Tojásban kuporgó dinóembriót találtak

A lelet segíthet összekötni a dinoszauruszokat a mai madarakkal. The post Tojásban kuporgó dinóembriót találtak first appeared on 24.hu.
fel 0 le