#irodalom

24.hu 24.hu

Schein Gábor: A kontrollvesztés nemcsak félelmetes, de felszabadító is

A politika mindig abban mesterkedik, hogy előállítsa a szűkösséget – mondja Schein Gábor, aki új kötetében a rinocéroszt hívta segítségül, hogy felszabadítsa a képzeletünket. De mi köze mindennek a bevándorlásellenes propagandához? Interjú. The post Schein Gábor: A kontrollvesztés nemcsak félelmetes, de felszabadító is first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Gyilkosságokat felderítő nyugdíjasok ostromolják Harry Potter rekordjait

A csütörtöki nyomozóklub című krimiből több mint egymillió példány fogyott Angliában. Népszerű tévésből lett szerzőjével, Richard Osmannal beszélgettünk arról, miért fontosak a idős hősök, és melyik színészt látná szívesen Spielberg filmverziójában. The post Gyilkosságokat felderítő nyugdíjasok ostromolják Harry Potter rekordjait first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Meghalt Jason Matthews, a Vörös veréb szerzője

Mielőtt kémregényeket kezdett írni, 33 évet töltött a CIA szolgálatában. The post Meghalt Jason Matthews, a Vörös veréb szerzője first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Osztrák állami díjat kap Krasznahorkai László

A magyar írók közül Esterházy Péter kapta meg legutóbb ezt az elismerést. The post Osztrák állami díjat kap Krasznahorkai László first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Semmi sincs jól? Tíz vers a mai Magyarországról

Tíz fiatal költő verse a magyar költészet napján. A kérdésünk csak annyi volt, hogyan érzik magukat ma Magyarországon.  The post Semmi sincs jól? Tíz vers a mai Magyarországról first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Egy halott Debrecenben – Tar Sándor 80 

Szerzőnk részint szobrot állítana neki Debrecenben, részint azt írja róla: megvolt az az eleve idegesítő szokása, hogy írásban nem hazudott. Még a szégyenletes ügynöki jelentéseiben is megrendítő annak a magyar realista prózanyelvnek a jelenléte, ami novelláit oly brutálisan erőssé, nyerssé és valóságossá teszi. The post Egy halott Debrecenben – Tar Sándor 80  first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Magyarul is megjelennek a Biden beiktatásán szavaló Amanda Gorman versei

Bódis Kriszta író segítségével hátrányos helyzetű roma fiatalok dolgoznak a fordításon. The post Magyarul is megjelennek a Biden beiktatásán szavaló Amanda Gorman versei first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Megboldogult agymesterünk – a 100 éves Romhányi József 10 halhatatlan poénja

Száz éve született Romhányi József, a valaha élt legviccesebb magyar emberek egyike. Tíz részlet az életműből, és a mögöttük felsejlő sírnivaló valóság. The post Megboldogult agymesterünk – a 100 éves Romhányi József 10 halhatatlan poénja first appeared on 24.hu.
fel 0 le
444 444

A fekete költőnő maga választotta ki holland fordítóját, aki mégis kénytelen volt visszalépni, mert fehér

Nagy volt a felháborodás.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro az internetes lincshangulattól félti a fiatal írókat

Szerinte öncenzúrára késztetheti őket a tömeges trollkodás. The post A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro az internetes lincshangulattól félti a fiatal írókat first appeared on 24.hu.
fel 0 le
444 444

Az online lincselő kommentelőktől félti a fiatal írókat Sir Kazuo Ishiguro

A Nobel-díjas író attól tart, hogy az online reakcióktól való félelem öncenzúrához vezethet a pályakezdő iróknál.
fel 0 le
444 444

#olvasstothkrisztinat

Csete Soma cikke a Tóth Krisztina-interjú körül kialakult botrányról, a középiskolai irodalomoktatás helyzetéről és a versenyszörnyülködésről.
fel 0 le
444 444

"Elítéljük a politikai indíttatású gyalázkodó támadásokat és fenyegetéseket" - írja a Tóth Krisztinát ért támadásokról a Széchenyi Akadémia

Az írónő azzal háborította fel a közvélmeményt, hogy a káros nemi szerepek ábrázolása miatt nem olvastatna Jókait az iskolásokkal.
fel 0 le
444 444

Maruzsa Zoltán szerint Jókai nem lehet vita tárgya

„Jókai Mórnak a magyar irodalomban helye van, ez nem lehet vita tárgya.”
fel 0 le
444 444

Tóth Krisztina és a magyar politikapornó

Nagyon fontos lenne, hogy feltegyük végre ezeket az ijesztő kérdéseket, úgy mint: jó vers-e a Himnusz? Jó könyv-e az Egri csillagok? Kell-e nekünk Az arany ember? - írja vendégcikkében Szabó Borbála.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Krasznahorkai László: Megvesztegethetetlen elitista vagyok

Az embernek nem prófétákra van szüksége, hanem hamis prófétákra – mondja az író, akivel farkasokról, neonácikról, a magaskultúra haláláról és a világ keletkezéséről is beszélgettünk. Interjú. The post Krasznahorkai László: Megvesztegethetetlen elitista vagyok first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Hillary Clinton politikai thrillert ír

Ezzel férje nyomdokaiba lép, aki két thrillert is írt már. The post Hillary Clinton politikai thrillert ír first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Több százezer könyvet tiltottak be Törökországban az elmúlt években

Egyes szervezetek és témák teljes egészében tiltólistára kerültek az országban. The post Több százezer könyvet tiltottak be Törökországban az elmúlt években first appeared on 24.hu.
fel 0 le
444 444

Egymás megölésének végtelen szomorúsága

Szinte senkinek nem tűnt fel, de megjelent magyarul a vietnami háború csúcsműve. Bao Ninh végigharcolta, majd megírta A háború szomorúságát, amit hiába tiltottak be hazájában, mégis világirodalmi klasszikus lett.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Felülvizsgálják Dante 700 évvel ezelőtti halálos ítéletét

A költő leszármazottja rendbe akarja tenni az ügyet. The post Felülvizsgálják Dante 700 évvel ezelőtti halálos ítéletét first appeared on 24.hu.
fel 0 le