#fortepan

Index Index

Menő modern villakertek a világháború előtti Magyarországon

A harmincas években nem csak az építészetben, de a kertépítészetben is megjelentek a letisztult formák. Páratlan kincs került a Fortepan birtokába.
fel 0 le
Index Index

Honthy Hanna és a párttitkárok: ügynökök és sztárszínészek a Kádár-korban

Nercek, szipkák, sztorik, intrikák: 50 évvel ezelőtt Magyarország sztárszínészei jöttek össze smúzolni a Népfront-klubba. Egy kor, amikor nem ártott jóban lenni a politikusokkal, Fortepan, nagykép.
fel 0 le
Index Index

Sosem volt ilyen éjszaka az Operaházban

Kihunynak a fények, elkezdődik az előadás, de arra már senki nem figyel, sokkal érdekesebb, hogy mi történik a sötét páholyok mélyén és a folyosókon. Egy rejtélyes fotós rejtélyes képei, amelyekről semmit nem tudunk.
fel 0 le
Index Index

Ez a mi Zalánk – ahogy Schlemmerék és Morandiék látták

A vidéki Magyarország végre a Fortepanon! A Mi Vidékünk-projektben keressük azokat a helytörténeti gyűjteményeket, múzeumokat, levéltárakat, ahol feltáratlan fotóhagyatékokat őriznek.
fel 0 le
Index Index

Rég elfeledett zenekari képek a szocializmus ifjúságából

Urbán Tamás két évtizeden át fényképezte a legmenőbb magyar zenekarokat az Ifjúsági Magazinnak. Ritkán látott képek a Hungáriáról, Beatricéről vagy éppen az LGT-ről.
fel 0 le
Index Index

A képeimet mentsétek, és bármikor újrakezdem az életem

Az elveszett gyerekkor, zuglói grundok és vidéki nyarak bújtak meg Kinszki Imre gettót is megjárt bőröndjében.
fel 0 le
Index Index

77-es szürreál: Ferrari az angyalföldi sárban

Urbán Tamás fotóriportja a Merkur vállalat Röppentyű utcai használtautó-piacáról megmutatja, hogyan működött az autónepperkedés negyven évvel ezelőtt.
fel 0 le
Index Index

Egy magyar, aki a világválság előtt megjárta Amerikát

Magasvasút és felhőkarcolók, a Niagara-vízesés és Diamond Kitty, a 320 kilós tinédzser. Aszódi Zoltán 1929 nyarán járt Amerikában, épp elkapva a gazdasági világválság előtti prosperálás utolsó pillanatait.
fel 0 le
Index Index

Mindegyik krematórium teljes gőzzel működött

1944 májusa és júliusa között több mint négyszázezer magyar zsidót vittek Auschwitz-Birkenauba. Az érkezésükről, a szelekcióról, a kényszermunkáról és a krematóriumok előtt eltöltött utolsó percekről pedig fotók is készültek. Ez az Auschwitz-album.
fel 0 le
Index Index

Halhatatlanná tenni a nagyapa világát

Barbjerik Ferenc három évtizeden át fotózta a vidéket és Budapestet, a családját és ismeretleneket. Egy fotóamatőr főkönyvelő képei a Fortepanon.
fel 0 le
Index Index

A tél, amikor divatba jött a kenyérsütés

Különleges riport került elő az 1987. januári nagy havazásról. Urbán Tamás a mentősökkel töltötte a legdurvább négy napot, ott volt a fogaskerekű halálos balesete utáni mentésnél is.
fel 0 le
Index Index

Amerikai glamour, albán-magyar l’amour 1938-ból

Zog albán király és gróf Apponyi Geraldine házassága politikának indult, szerelem lett belőle. Nemzetközi romantika a Fortepanon.
fel 0 le
Index Index

Így nézett volna ki a szocialista Instragram

Még a szocializmus építése közben is szívesen időt szakítottak az emberek, hogy pózoljanak kicsit a kamera előtt.
fel 0 le
Index Index

Ajándékozzon Fortepan-fotókat karácsonyra!

A fotóarchívum ugyanis elérhetővé tesz néhány igencsak hangulatos, nagy felbontású, nagyrészt a két világháború közti Budapesten készült Szöllősy Kálmán-fotót. Napfürdőző lányok, kávéházi párok, élet a modern, havas nagyvárosban.
fel 0 le
Index Index

Ezek a képek nem hagyhatják el az intézet falait

Urbán Tamás a hetvenes években az Aszódi Javítóintézet fiataljait fotózta. Ő volt az első, aki ezzel a témával foglalkozott. Az akkori hatalom nem is engedte bemutatni a képeket, így aztán azokat negyven évig őriztek egy száraz pincében.
fel 0 le
Index Index

Mama, az a gyapjúalsó azért most jól jönne!

1936 telén egy fiatal pilótának óriási szerencséje volt: pont akkor sorsolták ki repülni, amikor váratlanul felerősödött a szél, és több mint egy órát lejtővitorlázott a Hármahatár-hegy fölött.
fel 0 le
Index Index

Az elfeledett Déli pályaudvar is szép volt

Kevesen emlékeznek rá, hogy a mai Déli és a klasszikus formája közt néhány évig állt egy csodás pályaudvar. Ugyanaz tervezte, aki a mait, csak hamar elbontották. Fortepan.
fel 0 le
Index Index

Így nem lett magyar találmány a szelfi

Mibe untak bele egy nap Rátótberényben, mi okozta a magyar robotika első kudarcát és milyen volt a teljesen elhallgatott tiszataktajenői szoborlázadás? Groteszk történetek Péterffy István groteszk hangulatú fotóihoz. Fortepan.
fel 0 le
Index Index

Élete és halála volt a tánc

Régi paraszti táncokból kiindulva hozta létre kortárs koreográfiáit, és az élete végéig táncolt. Nagy Etel Kassák nevelt lánya és Vas István felesége volt, mindene megvolt, amit nem lehet megtanulni.
fel 0 le
Index Index

Ha az Öbölben nem leszel aranyjelvényes, akkor marad a gatyafoltozó verseny

Az Újpesti-öböl sok kajakos és kenus otthonaként szolgált, az 1963-ban alakult KSI vízitelepén is ezrek eveztek, de nemcsak a versenyzésről szólt a gyerekek élete. Míg az Öböl-kört húzták, addig az edzők szabadegyetemet tartottak. Wichmann Tamás Eb-győzelme a moziban is ment, mindenki olyan kiállású akart lenni, mint ő.
fel 0 le