Adorjányi Máriusz szabadtűzpróféta a francia konyhától jutott az amerikai barbecue-ig, és indul tovább a közép-ázsiai piláfok felé. Gasztrotrend-világpanoráma 110 percben. Kérdez: Uj Péter, Winkler Róbert. (Felfoghatjuk Borízű extrának.)Interjúalanyunk reklámosból lett gasztrohobbistaként megjárta híres francia séfek londoni konyháit, aztán nyolc éve kezdett komolyan foglalkozni a barbecue-val: blogolt, könyvet írt, tanított, versenyzett, aztán kereskedni kezdett. Öt éve már saját sütőket is gyárt, exportál, fejleszt.2016-ban készítettünk videót róla/vele:Azóta rendesen beindult a grill-bbq sztori Magyarországon, úgyhogy itt volt az idő újra megbeszélni, hol is a tart a hússütés a Kárpát-medencében.Máriusz azóta – nem annyira a Szijjártó Péter-i korszellemet, mint a litván rokonság adta posztszovjet kapcsolatokat követve – Üzbegisztán és a közép-ázsiáiai konyhák felé fordult. Fontosabb pontok a beszélgetésben:01.00: Barbecue főállásban. A nagy szabadtűzboom. 03.30: Az amerikai bbq évtizede. 06.00: A jó tűzifa luxustermék. 07.20: Több nyugati városban is betiltották a faszenes grillezést, emissziós okokból. 11.00: Amerika, 1910: munkásosztály, fatüzelés, mély sertésszeretet. 14.20: Tíz óra sütés, tíz óra pihentetés. De miért is kell pihenetetni a húst? 20.00: Ahol a grill véget ér, ott kezdődik a bbq. Miért a marhaszegy (brisket) lett az amerikai bbq királya? 27.50: Francis Mallmann, az argentín grillkultúrát újrafölfedező, és divatba hozó séf. Az asado-apát. 31.20: Austin, a Mekka. A Franklin BBQ-nál sorban állók Twitter-feedje. 37.00: A magyar főzőkonyha, a grill-kisantant gyűrűjében. Az Ulanbator–Taskent tengely legnyugatibb vége. 39.40: Csíptetett ponty kéne? Menj Laskóra, a paprikafesztiválra! (A drávaszögi falu magyar neve Laskó, a horvátok hívják Lugnak.) 42.00: Magyarok és a bbq: a nagy darab, zsíros húsok szeretete bennünk van. 50.15: A hússütés, mint élsport. Myron Mixon, a bbq Michael Jordanja. 53.10: A hússütés Hanga Ádámja: Nagy Iván és a Sun City BBQ. 59.45: DP Bbq, Budafok. 61.00: Daniel Vaughn, a texasi bbq Hegyi Ivánja. 69.30: A litván hegesztők hómofiszban hegesztenek. 73.00: Afgán kukták, rosztovi amfórák, üzbég kazanok. 75.20: A huszas évek a közép-ázsiai konyhák évtizede lesz. A Youtube-on már világsztárok: Az azeri varázsló. Mr. Taster és a Food Ranger Teheránban. Sztalik Kankisijev. 77.00: Az üzbég gasztronómia pillérei és rézüstök a buharai emír udvarából. 84.00: Mivé lett ludaskásánk? 92.00: Plovcenter Taskentban: 98.00: A Szovjetunió hasznos öröksége. 103.00: Rizst csempészni ballonkabátban. (Az Etsyn van üzbég rizs, Moszkvából, aranyáron.) 105.00: Kurdzsuk, a zsírfarkú birka csodahája. 109.00: Lagmanmánia: ujgur gasztronómia Taskentben. És végül a hagyományos kazah lovas csusza:
444 a kommenteren - 444
A nagy darab húsok mély szeretete, a munkásosztály luxustűzifája és az üzbég zsírfarkú birka csodahája