#filéző - podcast
24.hu
24.hu
Só, liszt, hús, cukor: a megújult Filézőből minden kiderül, amit legalapvetőbb ételeinkről tudni érdemes
A Filéző podcast új, tematikus évadában mindennapi konyhai alapanyagokat járunk körbe Saly Noémi gasztrotörténésszel, Tóth Szilárd séffel, és Szabó Adrienn dietetikussal.
The post Só, liszt, hús, cukor: a megújult Filézőből minden kiderül, amit legalapvetőbb ételeinkről tudni érdemes first appeared on 24.hu.
24.hu
24.hu
Meghódította a világot a matcha latte, de a japán kultúrát a teaművészek mentik át
A Filéző podcast vendége Rajzó-Kontor Kornélia volt, aki tinédzser korában, cserediákként szeretett bele a japán teaművészetbe, ma pedig már teamesterként terjeszti a tudást.
The post Meghódította a világot a matcha latte, de a japán kultúrát a teaművészek mentik át first appeared on 24.hu.
24.hu
24.hu
Puszta sznobéria azt állítani, hogy csak a száraz bor az igazi
A Filéző podcast eheti vendége Kovács Antal, az egyik legismertebb magyar sommelier, akivel arról beszélgettünk mitől kopott meg a magyar borok hírneve, és miért van jobb ízlése annak, aki a félédes bort szereti.
The post Puszta sznobéria azt állítani, hogy csak a száraz bor az igazi first appeared on 24.hu.
24.hu
24.hu
Az olcsó kerti grillen is lehet jókat sütni, csak nagyobb tudás kell hozzá
A Filéző podcast vendége Stoller Márton BBQ és grillmester, az etyeki Plus 52 Event&Gastro Hall vezetője volt. Milyen út vezetett a kultúrantropológia szaktól a vendéglátásig? És ténlyeg felhígult a hazai grillkultúra?
The post Az olcsó kerti grillen is lehet jókat sütni, csak nagyobb tudás kell hozzá first appeared on 24.hu.
24.hu
24.hu
A mi konyhánkba nem ötven vagy harminc, hanem nulla kilométerről érkeznek a zöldségek
A Filéző podcast vendégei ezúttal Török Patrícia és Horváth Gábor, A Séf és a Kertész élménykertészet és kertétterem kertésze és séfje voltak, akik meséltek arról is, mire tanítja meg az embert a természet közelsége.
The post A mi konyhánkba nem ötven vagy harminc, hanem nulla kilométerről érkeznek a zöldségek first appeared on 24.hu.
24.hu
24.hu
Magyarországra is begyűrűzött a kombucházás újhulláma
A Filéző podcast vendége Pesti Richárd élelmiszermérnök, a Steap Tea Kombucha megalkotója volt, akivel arról is beszéltünk, hogyan készül és mitől népszerű ez a több ezer éves múltra visszatekintő fermentált ital.
The post Magyarországra is begyűrűzött a kombucházás újhulláma first appeared on 24.hu.
24.hu
24.hu
A túlfejlesztés hozta el a Balaton-parton a drágulást
A Filéző podcast eheti vendége Dobai András, zenészből lett balatoni vendéglátós, a balatonfüredi Kredenc Borbisztró tulajdonosa, aki mesélt többek közt a szebb napokat látott balatoni szezonról, és a térséget elárasztó befektetésdömpingről is.
The post A túlfejlesztés hozta el a Balaton-parton a drágulást first appeared on 24.hu.
24.hu
24.hu
Az újhullámos kávézók és pékségek után eljöhet a gyümölcslevek forradalma
A Filéző podcastban Téglásy Flórával és Dohoczki Tamással, a Lényeg Juice Bar tulajdonosaival beszélgettünk arról, miért jók a frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek, mik a legnépszerűbb ízek, és szoktak-e sírni az emberek a tömény gyömbérshot felhajtása után.
The post Az újhullámos kávézók és pékségek után eljöhet a gyümölcslevek forradalma first appeared on 24.hu.
24.hu
24.hu
Pesti István: Nem attól lesz hiteles egy séf, hogy sokat szerepel a tévében
A Filéző podcast vendége Pesti István, az ősszel két Michelin-csillaggal kitüntetett, tatai Platán Gourmet konyhafőnöke volt. Merre kéne tartania a magyar konyhának, és miért fanyalgunk még mindig a fine diningon, ha egyszer a Ferrarit is tudjuk csodálni?
The post Pesti István: Nem attól lesz hiteles egy séf, hogy sokat szerepel a tévében first appeared on 24.hu.
24.hu
24.hu
Ha a bifsztekkel nincs bajunk, akkor a steaket is nyugodtan kérhetjük véresen
A Filézőben ezúttal Ambrus Márkkal és Molnár Szilárddal, a MészárSteak étterem vezetőjével és séfjével beszélgettünk. Szóba került a hazai steak-kultúra állapota, hogy tényleg sörrel itatják és simogatják-e a Wagyu-marhákat, hogy finomabb legyen a húsuk, illetve miért félünk annyira a félnyers bélszíntől.
The post Ha a bifsztekkel nincs bajunk, akkor a steaket is nyugodtan kérhetjük véresen first appeared on 24.hu.
24.hu
24.hu
Vége annak a korszaknak, amikor fillérekért lehetett gyümölcsöt venni
A Filéző vendége Kelemen Péter, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója volt. A beszélgetésből többek között kiderül, milyennek várják az idei termést, mennyi gyümölcsöt és zöldséget esznek a magyarok, és hogyan lehet védekezni a klímaváltozás hatásaival szemben?
The post Vége annak a korszaknak, amikor fillérekért lehetett gyümölcsöt venni first appeared on 24.hu.
24.hu
24.hu
Papírtányéron is lehet gourmet fogásokat felszolgálni
A Filéző podcast vendége Nemes Richárd, a 11 éve indult Gourmet fesztivál főszervezője volt, akivel beszéltünk többek között arról, hogyan vetkőzte le a manírokat a magyar gasztronómia, mit hozott be a színtérre az új generáció, és miért jó, hogy a csúcséttermek egyre bátrabban nyúlnak hozzá a tradicionális, iskolai menzáról ismert fogásokhoz is.
The post Papírtányéron is lehet gourmet fogásokat felszolgálni first appeared on 24.hu.
24.hu
24.hu
Borzalmas a konyhai munka, de a legborzalmasabb benne, hogy szeretjük csinálni
A Filéző podcast vendége Kovács Dominik, aki nemrég Magyarországot képviselte a fiatal séfek számára megrendezett San Pellegrino Young Chef Academy versenyen. De hogy jutott el nagymamája barátfüléjétől a nemzetközi megmérettetésig?
The post Borzalmas a konyhai munka, de a legborzalmasabb benne, hogy szeretjük csinálni first appeared on 24.hu.
24.hu
24.hu
A Korpoviton és a Pilótán túl is rejlenek gyönyörök a kekszben
A Filéző podcast vendége Szemere Katalin és Segal Viktor volt, akik közösen készítettek kekszes receptkönyvet. Vajon mik a legfontosabb konyhai eszközök, hogy kerül kolbász és zöldborsófőzelék a kekszbe, és mik voltak a féléves sütögetés legkeményebb pillanatai?
The post A Korpoviton és a Pilótán túl is rejlenek gyönyörök a kekszben first appeared on 24.hu.
24.hu
24.hu
Bíró Lajos: Ma már nem röpködnek a merőkanalak, de azért kemények a séfek most is
A Filéző podcastban beszélgettünk Bíró Lajossal arról, hogy élte meg éttermei bezárását, miért látja komornak a vendéglátás jövőjét, mit gondol a főzőműsorok győzteseiről, miért idegesíti, ha mindenbe belekeveredik a politika, de arról is, mikor csodálkozott rá arra, hogy üvöltözés nélkül is lehet kiváló konyhát működtetni.
The post Bíró Lajos: Ma már nem röpködnek a merőkanalak, de azért kemények a séfek most is first appeared on 24.hu.
24.hu
24.hu
Minden sajtkészítő a trappistát akarja leváltani valami finomabbra
A Filéző podcast vendége Kun Anita, a Csíz sajtműhely alapítója, aki egy jól menő irodai karriert hagyott ott tíz éve, hogy addigi hobbijának, a sajtkészítésnek szentelhesse az életét. Azóta nemcsak itthon ért el sikereket, de nemzetközi versenyeken is nyert díjakat sajtjaival. Most elmondta, miért a félkemény sajt a sajtkészítők álma.
The post Minden sajtkészítő a trappistát akarja leváltani valami finomabbra first appeared on 24.hu.
24.hu
24.hu
Európa első nyomtatott szakácskönyve azt is megmondja, mikor szabad szeretkezni
Végre magyarul is olvasható az első nyomtatott szakácskönyv, amiből kiderül, miket lakmároztak a reneszánsz udvarokban. A fordítóval, Darida Benedekkel beszélgettünk a Filéző podcastban.
The post Európa első nyomtatott szakácskönyve azt is megmondja, mikor szabad szeretkezni first appeared on 24.hu.
24.hu
24.hu
Vendéglátóként előny és hátrány is, hogy a Velencei-tó közel van Budapesthez
A Filéző podcast vendége Juhász Emese, a velencei Groenk Deli egyik tulajdonosa volt, aki a Covid-lezárások hatására vágott bele férjével a vendéglátásba. De vajon hogy áll a Velencei-tó a Balatonhoz képest?
The post Vendéglátóként előny és hátrány is, hogy a Velencei-tó közel van Budapesthez first appeared on 24.hu.
24.hu
24.hu
Az előttünk álló télnek akár kétszer annyi vendéglátóhely is áldozatául eshet, mint a járványnak
A Filéző podcast vendége Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke volt, akivel arról beszélgettünk, hogy a jó évkezdet után mire számíthatnak a vendéglátósok és a vendégek az előttünk álló időszakban.
The post Az előttünk álló télnek akár kétszer annyi vendéglátóhely is áldozatául eshet, mint a járványnak first appeared on 24.hu.
24.hu
24.hu
Szántó István: Nem is volt kérdés, hogy a magyar Oscar-menüt feltesszük a Spago étlapjára
A Filéző podcast vendége Szántó István, a budapesti Spago étterem séfje, akinek az idei Oscar-gálán hollywoodi sztárok is megkóstolhatták a főztjét.
The post Szántó István: Nem is volt kérdés, hogy a magyar Oscar-menüt feltesszük a Spago étlapjára first appeared on 24.hu.