#filéző - podcast

24.hu 24.hu

Só, liszt, hús, cukor: a megújult Filézőből minden kiderül, amit legalapvetőbb ételeinkről tudni érdemes

A Filéző podcast új, tematikus évadában mindennapi konyhai alapanyagokat járunk körbe Saly Noémi gasztrotörténésszel, Tóth Szilárd séffel, és Szabó Adrienn dietetikussal. The post Só, liszt, hús, cukor: a megújult Filézőből minden kiderül, amit legalapvetőbb ételeinkről tudni érdemes first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Meghódította a világot a matcha latte, de a japán kultúrát a teaművészek mentik át

A Filéző podcast vendége Rajzó-Kontor Kornélia volt, aki tinédzser korában, cserediákként szeretett bele a japán teaművészetbe, ma pedig már teamesterként terjeszti a tudást. The post Meghódította a világot a matcha latte, de a japán kultúrát a teaművészek mentik át first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Puszta sznobéria azt állítani, hogy csak a száraz bor az igazi

A Filéző podcast eheti vendége Kovács Antal, az egyik legismertebb magyar sommelier, akivel arról beszélgettünk mitől kopott meg a magyar borok hírneve, és miért van jobb ízlése annak, aki a félédes bort szereti. The post Puszta sznobéria azt állítani, hogy csak a száraz bor az igazi first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Az olcsó kerti grillen is lehet jókat sütni, csak nagyobb tudás kell hozzá

A Filéző podcast vendége Stoller Márton BBQ és grillmester, az etyeki Plus 52 Event&Gastro Hall vezetője volt. Milyen út vezetett a kultúrantropológia szaktól a vendéglátásig? És ténlyeg felhígult a hazai grillkultúra? The post Az olcsó kerti grillen is lehet jókat sütni, csak nagyobb tudás kell hozzá first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A mi konyhánkba nem ötven vagy harminc, hanem nulla kilométerről érkeznek a zöldségek

A Filéző podcast vendégei ezúttal Török Patrícia és Horváth Gábor, A Séf és a Kertész élménykertészet és kertétterem kertésze és séfje voltak, akik meséltek arról is, mire tanítja meg az embert a természet közelsége. The post A mi konyhánkba nem ötven vagy harminc, hanem nulla kilométerről érkeznek a zöldségek first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Magyarországra is begyűrűzött a kombucházás újhulláma

A Filéző podcast vendége Pesti Richárd élelmiszermérnök, a Steap Tea Kombucha megalkotója volt, akivel arról is beszéltünk, hogyan készül és mitől népszerű ez a több ezer éves múltra visszatekintő fermentált ital. The post Magyarországra is begyűrűzött a kombucházás újhulláma first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A túlfejlesztés hozta el a Balaton-parton a drágulást

A Filéző podcast eheti vendége Dobai András, zenészből lett balatoni vendéglátós, a balatonfüredi Kredenc Borbisztró tulajdonosa, aki mesélt többek közt a szebb napokat látott balatoni szezonról, és a térséget elárasztó befektetésdömpingről is. The post A túlfejlesztés hozta el a Balaton-parton a drágulást first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Az újhullámos kávézók és pékségek után eljöhet a gyümölcslevek forradalma

A Filéző podcastban Téglásy Flórával és Dohoczki Tamással, a Lényeg Juice Bar tulajdonosaival beszélgettünk arról, miért jók a frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek, mik a legnépszerűbb ízek, és szoktak-e sírni az emberek a tömény gyömbérshot felhajtása után. The post Az újhullámos kávézók és pékségek után eljöhet a gyümölcslevek forradalma first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Pesti István: Nem attól lesz hiteles egy séf, hogy sokat szerepel a tévében

A Filéző podcast vendége Pesti István, az ősszel két Michelin-csillaggal kitüntetett, tatai Platán Gourmet konyhafőnöke volt. Merre kéne tartania a magyar konyhának, és miért fanyalgunk még mindig a fine diningon, ha egyszer a Ferrarit is tudjuk csodálni? The post Pesti István: Nem attól lesz hiteles egy séf, hogy sokat szerepel a tévében first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ha a bifsztekkel nincs bajunk, akkor a steaket is nyugodtan kérhetjük véresen

A Filézőben ezúttal Ambrus Márkkal és Molnár Szilárddal, a MészárSteak étterem vezetőjével és séfjével beszélgettünk. Szóba került a hazai steak-kultúra állapota, hogy tényleg sörrel itatják és simogatják-e a Wagyu-marhákat, hogy finomabb legyen a húsuk, illetve miért félünk annyira a félnyers bélszíntől. The post Ha a bifsztekkel nincs bajunk, akkor a steaket is nyugodtan kérhetjük véresen first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Vége annak a korszaknak, amikor fillérekért lehetett gyümölcsöt venni

A Filéző vendége Kelemen Péter, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója volt. A beszélgetésből többek között kiderül, milyennek várják az idei termést, mennyi gyümölcsöt és zöldséget esznek a magyarok, és hogyan lehet védekezni a klímaváltozás hatásaival szemben? The post Vége annak a korszaknak, amikor fillérekért lehetett gyümölcsöt venni first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Papírtányéron is lehet gourmet fogásokat felszolgálni

A Filéző podcast vendége Nemes Richárd, a 11 éve indult Gourmet fesztivál főszervezője volt, akivel beszéltünk többek között arról, hogyan vetkőzte le a manírokat a magyar gasztronómia, mit hozott be a színtérre az új generáció, és miért jó, hogy a csúcséttermek egyre bátrabban nyúlnak hozzá a tradicionális, iskolai menzáról ismert fogásokhoz is. The post Papírtányéron is lehet gourmet fogásokat felszolgálni first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Borzalmas a konyhai munka, de a legborzalmasabb benne, hogy szeretjük csinálni

A Filéző podcast vendége Kovács Dominik, aki nemrég Magyarországot képviselte a fiatal séfek számára megrendezett San Pellegrino Young Chef Academy versenyen. De hogy jutott el nagymamája barátfüléjétől a nemzetközi megmérettetésig? The post Borzalmas a konyhai munka, de a legborzalmasabb benne, hogy szeretjük csinálni first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

A Korpoviton és a Pilótán túl is rejlenek gyönyörök a kekszben

A Filéző podcast vendége Szemere Katalin és Segal Viktor volt, akik közösen készítettek kekszes receptkönyvet. Vajon mik a legfontosabb konyhai eszközök, hogy kerül kolbász és zöldborsófőzelék a kekszbe, és mik voltak a féléves sütögetés legkeményebb pillanatai? The post A Korpoviton és a Pilótán túl is rejlenek gyönyörök a kekszben first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Bíró Lajos: Ma már nem röpködnek a merőkanalak, de azért kemények a séfek most is

A Filéző podcastban beszélgettünk Bíró Lajossal arról, hogy élte meg éttermei bezárását, miért látja komornak a vendéglátás jövőjét, mit gondol a főzőműsorok győzteseiről, miért idegesíti, ha mindenbe belekeveredik a politika, de arról is, mikor csodálkozott rá arra, hogy üvöltözés nélkül is lehet kiváló konyhát működtetni. The post Bíró Lajos: Ma már nem röpködnek a merőkanalak, de azért kemények a séfek most is first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Minden sajtkészítő a trappistát akarja leváltani valami finomabbra

A Filéző podcast vendége Kun Anita, a Csíz sajtműhely alapítója, aki egy jól menő irodai karriert hagyott ott tíz éve, hogy addigi hobbijának, a sajtkészítésnek szentelhesse az életét. Azóta nemcsak itthon ért el sikereket, de nemzetközi versenyeken is nyert díjakat sajtjaival. Most elmondta, miért a félkemény sajt a sajtkészítők álma. The post Minden sajtkészítő a trappistát akarja leváltani valami finomabbra first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Európa első nyomtatott szakácskönyve azt is megmondja, mikor szabad szeretkezni

Végre magyarul is olvasható az első nyomtatott szakácskönyv, amiből kiderül, miket lakmároztak a reneszánsz udvarokban. A fordítóval, Darida Benedekkel beszélgettünk a Filéző podcastban. The post Európa első nyomtatott szakácskönyve azt is megmondja, mikor szabad szeretkezni first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Vendéglátóként előny és hátrány is, hogy a Velencei-tó közel van Budapesthez

A Filéző podcast vendége Juhász Emese, a velencei Groenk Deli egyik tulajdonosa volt, aki a Covid-lezárások hatására vágott bele férjével a vendéglátásba. De vajon hogy áll a Velencei-tó a Balatonhoz képest? The post Vendéglátóként előny és hátrány is, hogy a Velencei-tó közel van Budapesthez first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Az előttünk álló télnek akár kétszer annyi vendéglátóhely is áldozatául eshet, mint a járványnak

A Filéző podcast vendége Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke volt, akivel arról beszélgettünk, hogy a jó évkezdet után mire számíthatnak a vendéglátósok és a vendégek az előttünk álló időszakban. The post Az előttünk álló télnek akár kétszer annyi vendéglátóhely is áldozatául eshet, mint a járványnak first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Szántó István: Nem is volt kérdés, hogy a magyar Oscar-menüt feltesszük a Spago étlapjára

A Filéző podcast vendége Szántó István, a budapesti Spago étterem séfje, akinek az idei Oscar-gálán hollywoodi sztárok is megkóstolhatták a főztjét. The post Szántó István: Nem is volt kérdés, hogy a magyar Oscar-menüt feltesszük a Spago étlapjára first appeared on 24.hu.
fel 0 le