#ökológia

24.hu 24.hu

Magyar módszer segíthet talpra állítani a természetet

A növényzet pontozásán alapuló, hazánkban kifejlesztett és alkalmazott módszer az ökológiai rehabilitációt segíti, ami pedig egyre hangsúlyosabb törekvés az Európai Unióban. The post Magyar módszer segíthet talpra állítani a természetet first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ez a tó nem lehet a székely tengerpart

A fürdőzők és egy idegenhonos halfaj miatt felborult a Szent Anna-tó ökológiai egyensúlya, megmentése több oldalról sürget beavatkozást.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Trópusi lények élnek vadon Magyarországon

A Hévízi-csatorna trópusokat idéző akváriumhoz hasonlít, egy veszélyes rák elszabadult végig a Dunán és a Tiszán, a Balatonban pedig az úszást is ellehetetlenítő óriáshínár szaporodik.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Meg kell halnunk, hogy jobbak legyünk?

Az evolúciónak nincs végcélja, az öregedés pedig úgy tűnik, nem valamiféle melléktermék, hanem az evolúciós képesség fokozásának eszköze.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Így lesz félsivatag Magyarországból

Olyan lehet az ország, mint Törökország száraz területei, erdőként a szárazságot jobban tűrő tölgyesek maradnak meg az ország északi és nyugati vékony sávjában.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Végveszélybe került a kutyahal

A lápi póc a Kárpát-medence vizeinek szuperképességekkel bíró, ikonikus tagja. Egykor állati takarmányként lapátolták a sárból, ma egyetlen példány értéke 250 ezer forint.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Porszívóval kapták el az óriásdarazsakat

Hajtóvadászat indult az újonnan megtelepedett óriási darazsak ellen Amerikában, első fészküket sci-fibe illő jelenet során számolták fel.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Esőerdőket utasítanak maguk mögé a magyar gyepek

A Kolozsvár melletti gyepterületeken eddig 106 különböző növényfaj volt a legtöbb, amit tíz négyzetméteren összeszámoltak a kutatók, márpedig ez a szám – a trópusi dzsungeleket is ideértve – világrekord.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Tigrisszúnyogok telepedhetnek meg Magyarországon

Azt hihetnénk, hogy a rovarok csak Magyarországtól távoli területeken jelenthetnek problémát, a veszély azonban meglepően közeli lehet.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Tíz évet elvesztegetett az emberiség

Egy elvesztegetett évtizedről szól az ENSZ legfrissebb jelentése, a természet pusztulása nem csupán természetvédelmi kérdés, hanem az életfenntartó rendszerünk van veszélyben.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Kagylókat zárnak karanténba Horvátországban

Járvány pusztítja a víz tisztaságát nagyban elősegítő nagy sonkakagylókat, év végére eltűnhetnek az Adriából.
fel 0 le
444 444

2050-re az egymilliárdot is elérheti az otthonukat világszerte elhagyni kényszerülő emberek száma

Az Insitute for Economics and Peace (IEP) számba vette, milyen ökológiai fenyegetésekkel kell szembenéznie a világ országainak a következő évtizedekben.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Veszélyes növények szökhetnek ki a kertekből

Egzotikus növények lehetnek nagyon mutatósak a kertben, ám ha onnan kijutnak, beláthatatlan károkat képesek okozni, akár az emberre is veszélyesek lehetnek.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Mutatjuk, hol lesz szúnyogirtás a héten

Amint az időjárás engedi a földről és a levegőből is irtanak, mutatjuk a tervezett helyszíneket.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ezért rossz ötlet a légi szúnyogirtás

A kipermetezett szer emberre, állatra is káros, ráadásul épp azokra a fajokra nem hatékony, amelyekkel alkalmazását indokolják: az idegenhonos csípőszúnyogokra.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Kipusztítottunk egy állatot, ami életeket menthetett volna

A kétéltűek 30 százalékát sodortuk a kihalás szélére, eltűnésük tragédiát jelentene az emberiség és az egész élővilág számára.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Ledarálják, elégetik a védett rovarokat

Az erdőkben kivágott és tartósan felkészletezett fa begyűjti a védett cincérek, szarvasbogarak petéit, amelyek a fával együtt darálóba, erőműbe kerülnek.
fel 0 le
24.hu 24.hu

El tudja dalolni a madár, melyik lány tetszik neki

A párválasztás általában a tojó döntésén múlik, de magyar kutatók bizonyítják: a hím is szebben dalol annak, aki jobban tetszik neki.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Van, ahol a víz már a gazdagok luxusa

Megfejtették a víz „luxushatását”: a gazdagabb városnegyedekben az ökológiai szolgáltatások minősége is sokkal jobb.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Algaszőnyeg okozott gondot Balatonon

A tó fenekét benövő algagyep felúszása évről-évre ismétlődő jelenség, ami tavasszal és nyáron is előfordulhat, és elő is fordult.
fel 0 le