#klímaváltozás

24.hu 24.hu

Klímaváltozás: Ausztrália tesz a legkevesebbet a fejlett országok közül

Ezen a téren a legjobban Nagy-Britannia teljesít, amelyet Svájc és Svédország követ. The post Klímaváltozás: Ausztrália tesz a legkevesebbet a fejlett országok közül first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Annyira biztos a klímaváltozás, mint az evolúció

Egy új tanulmányban az elérhető szakirodalmat elemezték. The post Annyira biztos a klímaváltozás, mint az evolúció first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Tudott a felmelegedésről, mégis küzdött a klímatudomány ellen egy francia olajvállalat

A Total francia vállalat belsős magazinjában már 1971-ben írtak a klímaváltozásról, aztán 17 éven át nem került elő a téma a lapban. The post Tudott a felmelegedésről, mégis küzdött a klímatudomány ellen egy francia olajvállalat first appeared on 24.hu.
fel 0 le
444 444

Sevillában mostantól nevet adnak a hőhullámoknak

A klímaváltozással egyre intenzívebb, gyakoribb és hosszabb hőhullámokra számíthatunk, ezért Sevillában úgy döntöttek, 2022-től nevet adnak nekik, és osztályozni fogják őket, nagyjából úgy, ahogy a hurrikánokkal szokás. Abban bíznak, hogy így többen értesülhetnek a természeti katasztrófáknál kevésbé látványos hőhullámokról, és könnyebb lesz aktivizálni az embereket a témában.Sevillában különösen égető a probléma, Andalúzia tartomány Spanyolország egyik...
fel 0 le
24.hu 24.hu

Pocsék lesz az idei méztermés, az egekbe emelkednek az árak

A klímaváltozás az ok. The post Pocsék lesz az idei méztermés, az egekbe emelkednek az árak first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Félelmetes, ami a világ óceánjaival történik

Egy friss jelentés alapján az óceánok állapota egyre aggasztóbb. The post Félelmetes, ami a világ óceánjaival történik first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Rövid lesz a vénasszonyok nyara

Hétfőn komolyabb lehűlés érkezett hazánkba, csütörtökig október második felére jellemző időjárásban lesz részünk. Utána felmelegedés indul, a vénasszonyok nyarát idén csak pár napig élvezhetjük. The post Rövid lesz a vénasszonyok nyara first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Hazánk is egy óriási rezervátum része lett

Európa legjelentősebb, folyókhoz kötődő védett területein jött létre a Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum öt ország összesen 9300 négyzetkilométernyi területén. The post Hazánk is egy óriási rezervátum része lett first appeared on 24.hu.
fel 0 le
444 444

Hat klímatüntető éhségsztrájkol Berlinben augusztus vége óta

Hat berlini fiatal nem evett egy falatot sem augusztus vége óta, így próbálják elérni, hogy a kancellárjelöltek tárgyaljanak velük a klímaválságról. Követelik, hogy hozzanak létre egy civilekből álló bizottságot, ami összeállítaná a legsürgősebb intézkedések listáját.Az akciót augusztus 30-án kezdték a Reichstag épülete előtt, mostanra kettejüket is kórházba kellett vinni. Egyikük kedden lett rosszul, de hamarosan kiengedték, és folytatta az...
fel 0 le
24.hu 24.hu

Rejtélyes módon nő egy gáz koncentrációja a légkörben

Valószínűleg lényegesen lebecsültük a hidrogénkibocsátásunk arányát. The post Rejtélyes módon nő egy gáz koncentrációja a légkörben first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

London kiürítése is szóba jöhet a klímaváltozás miatt

Ez nem vicc, Indonéziában már költöztetik a fővárost – figyelmeztetett egy nagy tekintéjű brit kutató. The post London kiürítése is szóba jöhet a klímaváltozás miatt first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Egész városok porladnak hamuvá Kalifornia tüzeiben

A globális felmelegedés hatásai Kaliforniában is egyre súlyosabbak. The post Egész városok porladnak hamuvá Kalifornia tüzeiben first appeared on 24.hu.
fel 0 le
24.hu 24.hu

Egyre többször tapasztalunk szélsőséges forróságot

Az 1980-as évek óta egyre gyakoribbak a legalább 50 Celsius-fokos napok. The post Egyre többször tapasztalunk szélsőséges forróságot first appeared on 24.hu.
fel 0 le
444 444

Felélesztenék a gyapjas mamutokat, hogy helyreállítsák az ökoszisztémát a tundrán

Egy tudósokból és vállalkozókból álló csapat hétfőn bejelentette, hogy létrehoztak egy céget Colossal néven, tervük pedig „a gyapjas mamut genetikai feltámasztása”.Teljesen komolyan azt tervezik, hogy DNS-mintákból feltámasztják a gyapjas mamutot, hogy abból több ezer(!) példányt telepítsenek vissza a szibériai tundrára. (Több feltételezés is él, hogy a gyapjas mamut mikor és miért halt ki: vannak, akik szerint egszerűen levadászták őket az őseink,...
fel 0 le
444 444

„A fák ugyanazok maradtak, de kicsúszott alóluk a klíma” – Mit lehet megtudni a fák évgyűrűinek vizsgálatából?

Mit lehet megtudni egy fa évgyűrűjéből? Azt már az általános iskolában megtanuljuk, hogy a gyűrűket megszámolva kiderülhet a fa életkora, de a faévgyűrűkből ennél ma már jóval több információt lehet kiolvasni: az erdők egykori állapotáról, régiók évszázadokkal ezelőtti klímaviszonyairól és korábbi erdőtüzekről is bőven derülhetnek ki részletek. Hogy milyen területei vannak az évgyűrű-vizsgálatnak, hogyan hasznosítja a régi fákat a régészet, vagy hogy...
fel 0 le
24.hu 24.hu

Megdöbbentő, mennyi kárt okoz a környezetnek a marhahús

A szakértők egy bonyolult szimulációval mérték fel az élelmiszerekhez köthető kibocsátást. The post Megdöbbentő, mennyi kárt okoz a környezetnek a marhahús first appeared on 24.hu.
fel 0 le
444 444

Több mint 200 millió ember vándorolhat el 2050-ig a klímaváltozás miatt

216 millió ember vándorolhat el lakhelyéről hazáján belül 2050-ig a világ hat nagy régiójában a klímaváltozás miatt – derült ki a Világbank hétfőn közzétett jelentéséből. A tanulmány szerint az ivóvízkészletek elérhetőségével, a növénytermesztéssel és a tengerszint-emelkedéssel kapcsolatos lassú éghajlatváltozási folyamatok fokozatosan növekvő terhet jelentenek az emberek megélhetésére és jólétére.A most közzétett jelentés a 2018-ban publikált...
fel 0 le
24.hu 24.hu

Kétszázmillió klímamenekült jöhet a Világbank szerint a következő harminc évben

Még a legjobb forgatókönyv is 44 millió menekülttel számol. The post Kétszázmillió klímamenekült jöhet a Világbank szerint a következő harminc évben first appeared on 24.hu.
fel 0 le
444 444

2050-re 200 millió embert kényszeríthet otthona elhagyására a klímaváltozás

A következő három évtizedben több mint 200 millió embert kényszeríthet otthona elhagyására a klímaváltozás - derül ki a Világbank friss jelentéséből. A jelentés több forgatókönyvet is megvizsgált, és arra jutott, hogy a minden eddiginél súlyosabb migrációs válságot csak azonnali és drasztikus üvegházgáz-kibocsátás csökkentéssel lehet esély elkerülni. Összehasonlításképp: 2020-ban az ENSZ adatai szerint 82,4 millió ember volt a világon, akinek el...
fel 0 le
24.hu 24.hu

Kemény lehűlésre számíthatunk

A jövő héten Szibéria irányából várható egy kemény hidegbetörés, a maximumhőmérsékletek 15 fokkal zuhanhatnak. A Kárpátok magasabb hegyvonulatain akár 5-10 centi hó eshet. The post Kemény lehűlésre számíthatunk first appeared on 24.hu.
fel 0 le