#platformkapitalizmus

444 444

Az EU is megtörné a techcégek hatalmát

Decemberben az Európai Bizottság előállt az internetet teljesen újraszabályozó javaslataival. Ezek óriási büntetésekkel és akár feldarabolással is fenyegetik a Facebookot, Google-t és a hasonló techóriásokat, ha azok nem hajlandók visszaadni valamennyit a hatalmukból és a szabályok szerint játszani.
fel 0 le
444 444

Akár az Instagramot és a WhatsApp-ot is elbukhatja Mark Zuckerberg

A Facebook feldarabolásáért indított gigaper súlyos csapást okozhat Zuckerberg digitális birodalmának.
fel 0 le
444 444

A techóriások sorsát is komolyan alakíthatja az amerikai választás

Októberben két nagyon fontos esemény is jelezte, hogy végleg elfogyhatott a politikai levegő az Amazon, a Google és a Facebook körül. Már a vállalatok feldarabolása is napirenden van, és egy demorkata győzelem alapvető változásokat hozhat a versenypolitikában.
fel 0 le
444 444

Nyílt zsarolásba kezdett a Facebook: ha életbe lép az új médiatörvény, az ausztrálok többé nem oszthatnának meg egyetlen hírt sem az oldalon

Radikális lépéssel fenyegetőzik a techóriás, ha tényleg életbe lép a törvény, mely szerint fizetniük kéne a híroldalaknak.
fel 0 le
444 444

A semmittevés forradalma

Ha vissza akarjuk szerezni a figyelmünk feletti irányítást, meg kell tanulnunk újra nem csinálni semmit. Erről írt Jenny Odell, akinek könyve egyszerre személyes gondolkodás az életünk és az internet kapcsolatáról és radikális politikai kiáltvány.
fel 0 le
444 444

Nyakunkra nőttek az internetes óriások, és egyelőre nem látni a megoldást

Odalett az internetet övező kezdeti optimizmus, és már mindenki látja, hogy sok a gond. De hogy mi legyen a következő lépés, azt senki nem tudja.
fel 0 le
444 444

Franciaországban elfogadták a techóriások megadóztatásáról szóló törvényt

Washington hiába tiltakozott.
fel 0 le
444 444

A helyiek minden mozdulatát követné a Google Torontóba megálmodott okosvárosa

A pár hektáros tervekből mára egy gigantikus Google-város tervei rajzolódtak ki Kanadában, ami egyre több mindenkinek nem tetszik.
fel 0 le
444 444

Nem nagyon foglalkoztatja a felhasználókat, hogy a techcégek mit kezdenek az adataikkal

A visszaéléseknek senki sem örül, de közben minden megy tovább a régiben.
fel 0 le
444 444

A munkánk lett az életünk, és ebbe halunk bele

A depresszió és a kiégés nem kirívó megbetegedés, hanem a korunk alapállapota. Az internet pedig szép lassan megöli a lelkünket. Ezekről ír a filozófia új sztárja, a koreai-német Byung-Chul Han.
fel 0 le
444 444

Milyen az élet a Facebook törlése után? Felszabadító, de dolgozni kell érte

Egyre többen érzik úgy, hogy elég volt a Facebookból. Négy olyan emberrel beszéltünk, akik nem álltak meg a panaszkodásnál, hanem tényleg otthagyták a közösségi oldalt.
fel 0 le
444 444

Eljött a korszak, amikor a vállalatok titkos algoritmus alapján döntik el, mennyire legyenek jófejek veled

Több ezer adatdarabból készülnek az ügyfelekről egyéni értékelések a nagyvállalatok számára. A technológiát megállítani nem lehet, de kisebb lenne a gond, ha az egész nem teljes titokban zajlana.
fel 0 le
444 444

Adatkezelési aggályok miatt száll ki a Google okosváros-projektjéből a téma szakértője

A privacy-szakértőnek felkért Ann Cavoukian nem volt elégedett azzal, amit a Torontóba tervezett hightech-város előkészületeiből látott.
fel 0 le
444 444

Egyre több munkahelyen figyelik állandóan a munkások agytevékenységét Kínában

A megfigyelési technológiák új generációját más országokban is fejlesztik, de Kínában kezdett el villámsebesen terjedni.
fel 0 le
444 444

Akár Trump csodafegyvere volt, akár csak egy óriási parasztvakítás, súlyos pofon a Facebooknak a Cambridge Analytica botránya

Hatalmas volt a felhajtás a vállalat körül, ami lehet, nem is tudott többet, mint prostituáltakat felbérelni a politikai ellenfelek lejáratására. De ezzel együtt is gigantikus botrányba lökték most bele a Facebookot.
fel 0 le
444 444

Egy nap több mint kétezerszer érünk hozzá a telefonunkhoz, de mit árul el ez az egészségünkről?

Terjednek a módszerek, melyek a digitális nyomainkból következtetnek egészségünkre. Depressziófigyeléstől stresszmérésig egy csomó kísérlet zajlik éppen.
fel 0 le
444 444

Sötét világ jöhet, ha a kormányod balra húz majd téged az élet Tinderén

Kínában épül a modell, ami minden állampolgárt aszerint értékel majd, hogy hogyan viselkedik az életben. De sok jel utal arra, hogy ez a disztópikus jövő nem csak a kínaiakat, hanem a többi országot is fenyegetheti.
fel 0 le
444 444

Államosítsuk a Facebookot és a Google-t!

Nick Srnicek sikerkönyve, a Platformkapitalizmus megpróbálja megérteni és magyarázni a viharos gyorsasággal átalakuló új világot. Az adat az új olaj, és szabályozni kellene, hogy kik és hogyan használhatják. Gigászi monopóliumok csapdájába kerülhetünk.
fel 1 le