#Tudomány - HVG

HVG HVG

Vízpárát figyeltek meg a Holdon, ez fontos lehet

Elsőként sikerült meteorraj becsapódása nyomán felszabaduló és a ritka légkörrel elvegyülő vízpárát megfigyelni a Holdon. Az új ismeretek segíthetnek többek között a kutatóknak a Holdon lévő víz múltjának megértésében, amely potenciális forrást jelenthet az égitesten végzendő, hosszú távú missziók során.
fel 0 le
HVG HVG

„Autoritárius tagállamok, mint Magyarország” – internetcenzúra vagy jogos védelem a Facebook megregulázása?

Nem annyira a választások tisztasága, inkább saját cégének lehetséges korlátozása, feldarabolása aggasztja Mark Zuckerberget, a Facebook főnökét, aki már kisebb engedményeket is tenne egyes kormányoknak. Van is rá oka.
fel 0 le
HVG HVG

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

Különleges élő adással készül idén húsvétra a Telekom. Húsvét hétfőn élő nyulak veszik birtokba az IPTV 199-es csatornáját, egy dedikált weboldalon pedig a szomori Nyúlmentő Alapítvány menhelyéről jelentketnek be.
fel 0 le
HVG HVG

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

II. Theodosius bizánci császár képmását viselő, 1600 éves, különlegesen ritka aranyérmét találtak Izraelben – jelentette az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).
fel 0 le
HVG HVG

Igazi fényparádét csinált egy suhanó tűzgömb Amerikában – látványos videó

A légkörbe belépő meteorok nem mindegyike látványos fajta, egy, az USA keleti partján elégett viszont komoly műsort adott.
fel 0 le
HVG HVG

Androidos? Problémás alkalmazásokra bukkantak, az egyik a netet és az aksit is szívta

A kínai DU Group több alkalmazását is törölte a Play Store felületéről a Google, mert titokban olyan dolgot művelnek, ami sem a telefonnak, se a használójának nem tesz jót.
fel 0 le
HVG HVG

Szívesen hallgatna podcastot a hétvégén? Itt egy teches adás, érdemes belehallgatnia

Nemrég megjelent a kifejezetten technológiai hírekkel foglalkozó, Őrültech című podcast hatodik adása, ami ezúttal többek között a dán faluban felépülő 320 méteres felhőkarcolóval foglalkozik.
fel 0 le
HVG HVG

3500 éves sírhelyet tártak fel Egyiptomban, előkerült egy múmia is

Egy 3500 éves sírt, valamint egy legkevesebb i. e. 1069-ből való koporsót és benne egy múmiát tártak fel a régészek a dél-egyiptomi Luxor két helyszínén.
fel 0 le
HVG HVG

CD lemezeken szállították le a Trumpot vizsgáló jelentést, és nem véletlenül

A CD-lemezek bár idejétmúlt eszközök, még mindig biztonságosnak tekinthetők, ha adattárolásról van szó. Napjaink egyik legfontosabb dokumentumát, a Mueller-jelentést is ezen adták ki.
fel 0 le
HVG HVG

A Huawei kémkedést tiltó szerződést ajánlott Németországnak

A Huawei alapító elnöke szerint az amerikaiak atombombaként tekintenek az 5G technológiára, ők azonban máshogy látják.
fel 0 le
HVG HVG

Későn vacsorázik, a reggelit meg kihagyja? Van egy rossz hírünk

A késői vacsora és a reggeli kihagyása négy-ötszörösére növeli a halál, egy újabb szívroham vagy az angina pectorisnak nevezett mellkasi fájdalom esélyét a szívinfarktuson átesett embereknél a kórház elhagyását követő 30 napban – állapították meg a szakemberek a European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban.
fel 0 le
HVG HVG

Csináltak egy hírolvasós robotot az oroszok, és a frászt hozták vele a tévénézőkre

Az orosz állam tulajdonában álló Russia-24 televízió egy új kísérletbe fogott, ám az eredményre többen nem úgy reagáltak, ahogy azt várták.
fel 0 le
HVG HVG

Változtat a Microsoft, de továbbra is rengeteget fizet, ha valaki talál egy hibát

Nem vádolható szűkmarkúsággal: több mint félmilliárd forintnak megfelelő összeget fizetett ki tavaly a Microsoft azoknak a biztonsági kutatóknak, akik sebezhetőségekre hívták fel a figyelmet. Idén még mélyebben fog a pénztárcába nyúlni a redmondi cég, és egy változásnak köszönhetően hamarabb megtörténhetnek a kifizetések.
fel 0 le
HVG HVG

Ez is pörgeti a magyar gazdaságot: meglódult az IKT-szektor, de vannak egyenlőtlenségek

Dinamikusan fejlődik a digitális gazdaság alapját jelentő hazai információs és kommunikációs technológiákat összefogó IKT szektor – derül ki a KSH frissen közzétett jelentéséből. A vállalatok növekedését elsősorban az uniós források és a kedvező adózási feltételek segítik. A további bővüléshez azonban a cégeknek meg kell felelniük a folyamatosan változó szabályozási környezetnek is – hívja fel a figyelmet az EY tanácsadócég.
fel 0 le
HVG HVG

Megjött az olcsóbb az Xbox One, de egyvalami hiányzik belőle

Hivatalos megjelenési dátumot kapott a Microsoft lemezmeghajtó nélküli Xbox konzolja. Az új masina emiatt olcsóbb is lett.
fel 0 le
HVG HVG

Tudja, mennyibe kerül a műhús? Talán meglepődik majd

Lemaradt a kutatás a fejlesztés mögött – indokolják szakértők, miért tolódik az emberiség élelmezési gondjainak végső megoldásaként emlegetett mesterséges hús piaci megjelenése.
fel 0 le
HVG HVG

Ez még tetézheti a klímaváltozást: kiszámolták a műanyagtermékek szénlábnyomát

Először mérték fel a kutatók a műanyagtermékek életciklusa során közvetlenül vagy közvetett módon a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyiségét.
fel 0 le
HVG HVG

Bekeményített a Facebook: sorra törli a brit szélsőjobbosokat az oldalról

Tucatnyi oldalt és személyt törölt a Facebook a platformról, ezzel vágva vissza a gyűlöletbeszéd terjedését az Egyesült Királyságban.
fel 0 le
HVG HVG

1,5 millió felhasználó címlistáját mentette el magának a Facebook, de állítják, nem éltek vissza vele

Az egyik felhasználó szúrta ki nemrég, hogy bizonyos esetekben a Facebook e-mail címet és jelszót is kér néhány felhasználótól, ami finoman szólva sem szerencsés.
fel 0 le
HVG HVG

Magyarok terveztek egy orvosi navigációs rendszert sebészeknek

A csontsebészeti műtétek tervezhetőségét és pontosabbá tételét támogató műtéti tervező- és navigációs rendszert, valamint a beavatkozások során használható ortopédiai implantátumokat fejlesztettek ki magyar szakemberek.
fel 0 le