#Nagyítás - HVG

HVG HVG

Átalakult a tér és az idő - karanténnapló magyar fotográfusok szemével

Nyolc hét: Magyar fotográfusok a járvány idején címmel nyílt kiállítás a Capa Központban. Ebből mutatunk most képeket.
fel 0 le
HVG HVG

Így robbant be a nyár a koronavírus-járvány közben - Nagyítás képgaléria

A karantén hónapjai után lassacskán beindul az élet Európában és a világon, ám ez az év egészen más a turisták számára is, mint eddig volt. Vagy mégsem?
fel 0 le
HVG HVG

Oroszoszágban nemcsak a vírus menetel, hanem a katonák is – Nagyítás képgaléria

Mostanáig bírta ki katonai parádé nélkül Vlagyimir Putyin orosz elnök: eredetileg május 9-én tartották volna a náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából a katonai díszszemlét, de a koronavírus terjedése miatt elhalasztották. A járvány még tombol ugyan Oroszországban – több mint 600 ezer igazolt fertőzöttjük van –, de ettől még megtöltötték a Vörös teret, Putyin pedig elmondhatta, elképzelhetetlen, milyen lett volna a világ, ha nem kel védelmére a Vörös Hadsereg,...
fel 0 le
HVG HVG

Évszázadok feszültsége borította lángba Amerika városait

Több mint tíz napja forrong Amerika, és próbál meg elszámolni a dühével és a lelkiismeretével. George Floyd brutális halála olyan erőket mozgósított az amerikai társadalomban, amelyek régi, évszázados sebeket téptek fel. A rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen korábban is voltak megmozdulások, de most mintha az elkeseredés határára értek volna az emberek. Egyszerre küzdenek a történelmükkel, a jelen igazságtalanságaival és a honfitársaik előítéleteivel. Kérdés, hogy ezt megértik-e azok,...
fel 0 le
HVG HVG

Így néz ki a fertőtlenített szabadság

A karanténból most már nem csak a vidék, hanem a főváros is kiszabadult. Vége a veszélyhelyzetnek is, de nincs még vége a járványhelyzetnek. A felszabadultságot így kénytelenek vagyunk óvatossággal ötvözni, a fertőtlenítőszerek és a maszkok még jó ideig a mindennappjaink részei lesznek. Elcsíptünk néhány pillanatot a világ újrafelfedezéséből.
fel 0 le
HVG HVG

Összefutni Istennel, csak úgy - Nagyítás képgaléria

A járványveszély miatt egyelőre nem nyílhatott meg a Pannonhalmi Főapátság Vendégségben évadának fotókiállítása, a hvg.hu-n azonban belenézhetnek az anyagba. A kiállító négy kortárs fotográfus az egyház és a mindennapok találkozási felületét vizsgálja, ahol a vallásos és a profán lét találkozik. A 21. századi életvitelünkből sok tekintetben következő közönyt és elunt, jelentés nélküli rutinokat találnak-e, vagy létrejön valamilyen kölcsönhatás, akár feszültség, akár katarzis? – tették fel a...
fel 0 le
HVG HVG

Szerencsét hoz-e a maszk az érettségin?

A rendhagyó körülmények rendhagyó kiegészítőket követelnek: az idei érettségin a járványhelyzet miatt az ünneplőhöz maszk is jár, néha gumikesztyű is. 80 ezer diákot és a tanárokat, valamint az egyéb kisegítő személyzetet is ideértve hétfőtől öt napon át 150 ezren kénytelenek elhagyni az otthoni karantént, és egyszeriben sokakkal kerülnek közelségbe. Az biztos, hogy ez az érettségi bekerül a történelemkönyvekbe.
fel 0 le
HVG HVG

Toronyomlás, menekülő tüntetők és szaharai homokféreg az év képein

2019 legjobb fotóiból kiválasztották a Sony World Photography Awards 2020 győzteseit.
fel 0 le
HVG HVG

Befér-e a falak közé a remény? - Nagyítás fotógaléria

A 38. Magyar Sajtófotó Pályázat két nagydíját idén Hajdú D. András és Kovács Bea nyerte. Mindekettejük képei sokat beszélnek a reményről.
fel 0 le
HVG HVG

Miatyánk live: a koronavírus miatt már a húsvéti mise sem lesz ugyanolyan

Járvány vagy bármilyen más krízis esetén a hívőknek a hitük jelenti a legfontosabb kapaszkodót. Az új koronavírus pont azt akadályozta meg, hogy ezt a hitet intézményesített formában megéljék. A templomok sok más közösségi térhez hasonlóan kiürültek, a társas távolságtartás nem engedi meg a misézést sem. Legalábbis abban a formában, ahogy eddig ismertük. Az idei húsvéti ünnepen eljött a virtuális istentiszteletek kora, és Isten feltehetően értékeli majd a hívei találékonyságát.
fel 0 le
HVG HVG

Képeken a máskor zsúfolásig telt budapesti helyszínek - Nagyítás-fotógaléria

Ha végignézi a fotókat, kifejezetten hiányozni fognak önnek az emberek.
fel 0 le
HVG HVG

Kiürült a főváros, képeken a kijárási korlátozás első napja

Kihalt a város. Emberek alig, aki mégis kiment, maszkban járja a piacot. A március végi tavaszi napsugarakban most nem fürdik senki.
fel 0 le
HVG HVG

Kifordult a világ a sarkaiból a koronavírus miatt - Nagyítás-fotógaléria

Lázmérők, maszkok, fertőtlenítők, üres áruházi polcok – a koronavírus átrajzolta a mindennapjainkat, az új helyzetben új eszközökre kell támaszkodnunk. Az új globális valóságunkat Nagyítás-fotógalériánkban mutatjuk be.
fel 0 le
HVG HVG

Koronavírus: harc a láthatatlan Godzillával

Csak az emberek látszanak ebben a háborúban. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan: az ellenség. Az élet megy tovább, csak maszkban. A koronavírus nyomán nemcsak szorgos sürgés-forgást, hanem megkapó pillanatokat is megörökítettek a fényképészek. A varrodákból végtelen fehér habként hömpölyögnek a védőruhák, szamárfület pedig teljes védőfelszerelésben is lehet mutatni a mentés oldott pillanataiban. A kínai utcákon ugyanúgy forog a grillcsirke, csak a sült denevér iránt csappant meg a...
fel 0 le
HVG HVG

Az emberi test határait feszegetik

Urbán Ádám fotóriportert tíz éve fogadták maguk közé a Fővárosi Nagycirkusz művészei. A helyzete kivételes, hiszen a cirkusz egy zárt közösség, titokzatos és ismeretlen világ, ahová manapság alig engednek be fotóst. A nézők pedig ritkán láthatják a fellépést megelőző gyakorlásokat, nem látják a verejtéket és a könnyeket. Most benézhet a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál kulisszái mögé.
fel 0 le
HVG HVG

A tűz és jég éve – 2019 legjobb riportfotói a világból

Nyugtalan, lármás év volt 2019. Tüntetések, lázadások és háborúk követték egymást, vagy folytatódtak változatlanul. Az emberek mellett elégedetlennek látszik a természet is: erdőtüzek, felbolydult élővilág jelzi a zavart, a küzdelem élén pedig egy 16 éves kislány áll. 2020-ba egy megperzselt koalamackó vádló tekintete kísér át minket.
fel 0 le
HVG HVG

Mennyit árul el egy nyári kép Rogánék válásáról?

A fotósaink 2019-ben is ott voltak az év legfontosabb eseményeinél. A kortalan Iggy Pop hány éves, ha közelről megnézzük? Mit lehet kiolvasni Escobar özvegyének a szeméből? És mihez kezd Orbán Viktor a magyar zászlóval, ha azt az ellenzék lobogtatja? Ezt árulták el 2019-ről a képek.
fel 0 le
HVG HVG

Ismét csatatér a párizsi utca

A leendő nyugdíjasok vonultak tüntetni és sztrájkolni a nyugdíjreform ellen Franciaországban. A vonatok, buszok, iskolák többsége leállt, körülbelül egymillióan mentek az utcákra. Macron elnök a 42 féle nyugdíjrendszert szeretné egységesíteni, hogy mindenkit ugyanolyan jogok illessenek meg. Ezzel a franciák többsége egyetért, de félnek, hogy végül mégis rosszul járnak.
fel 0 le
HVG HVG

Orosz lett az Év fotósa a Budapest International Foto Awardson

Több ezer fotóból válogatta ki a zsűri a Budapest International Foto Awards (BIFA) idei győzteseit. Az Év fotósa az orosz Valerij Melnyikov lett a Szürke zóna című sorozatáért, amely az ukrajnai Donyec-régióban dokumentálta, milyen pusztítást végez egy konfliktus. Az Építészet kategóriában magyar győzelem született Mogyorósy Márton révén, a Természet kategóriában pedig második helyezést ért el Földi László. Melnyikov, valamint a többi győztes képeit a HybridArt Space kiállításán lehet...
fel 0 le
HVG HVG

Művészetté érett a drónfotózás

A repülés már nem nagy szám, de a tehetség a levegőben is megmutatkozik.
fel 0 le