#Nagyítás - HVG

HVG HVG

Miranda, a Pillangólány

Az Epidermolysis Bullosa (EB) egy folyamatos sebképződéssel járó ritka génbetegség. A betegek bőre rendkívül sérülékeny, idővel a belső szerveket is megtámadja a kór. Az EB-vel született gyerekeket bőrük törékenysége miatt pillangógyerekeknek is nevezik. Miranda (12) az EB súlyos fajtájában szenvedett. Nagymamájával, Lídiával élt Tiszakécskén, aki gyámja és fő társasága volt. Magántanulóként gyerekközösségbe nem járt. Ápolásában részt vett édesanyja, Karol is, aki szintén a városban él. A...
fel 0 le
HVG HVG

Lebilincselő képeken Magyarország természeti kincsei - Nagyítás fotógaléria

A Varázslatos Magyarország pályázata már 11 éve gyűjti az ország természetfotósainak legjobb fotóit. A válogatás július elsejétől 18-áig tekinthető meg a Városliget szívében, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, ezután a Magyar Természettudományi Múzeumban, illetve a Gödöllői Királyi Kastélyban, a Természet és- Környezetvédelmi Fesztiválon látható majd újra. Addig is, amíg nem jut el személyesen ezekre a helyszínekre, bemutatunk néhány jól elkapott pillanatot.
fel 0 le
HVG HVG

Óvatos ölelések és a felszabadultság ritka pillanatai - a gyerekektől is sok mindent elvett a járvány

A koronavírus valósága elől a gyerekeknek sem volt menekvés: a játszóterek egy időre kiürültek, az otthonból iskola, az önfeledt játékból óvatoskodás lett. Karanténoktatás, elővigyázatos látogatás a nagyszülőknél és a jól megérdemelt pihenés jelenetei - gyereknapi válogatás az elmúlt év képeiből.
fel 0 le
HVG HVG

Így néz ki ma Csernobil környéke - Nagyítás fotógaléria

1986. április 26-át az egész világ megérezte: ekkor robbant fel a csernobili atomerőmű, melynek utóhatásait ma is nyögjük. Képgalériában mutatjuk be, hogy a katasztrófa után 35 évvel mit is láthatna az, aki a környékre látogat.
fel 0 le
HVG HVG

Benkő Imre és a fekete-fehér álomvilág

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és szakmai partnere, a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztálya 2018 márciusában alapította a  fotóriporteri életműdíjat, amelyet idén Benkő Imre kapott. A képeit Kecskeméttől Lausanne-on és Párizson át New Yorkig őrzik közgyűjtemények, itthon talán az ózdi sorozata a legismertebb. „Hosszú távú sorozatokban, fotóesszékben gondolkodom, a fekete-fehér vizuális álomvilág foglalja egységbe szubjektív korlenyomataimat. Mindig csak szórt fényekben találok rá...
fel 0 le
HVG HVG

A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből

Soha nem tartotta magát szépnek, pedig átütő erejű jelenlétéből valódi, ártatlan szépség fakadt. A 85 éves korában elhunyt színésznő azt mesélte Bérczes Lászlónak a 2016-ban megjelent beszélgetőkönyvükben, hogy Hegyi Barnabás (többek között a Körhinta operatőre) figyelmeztette őt a kezdet kezdetén, hogy amikor játszik, csak a feladatával tud törődni, de amikor nyilatkozik, figyeljen a jobbik profiljára és mindig úgy forduljon. „Mondott még valamit: »Minden magyar színésznőt fotóztam,...
fel 0 le
HVG HVG

A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei

Online zsűrizték, de szabadtéren mutatják be az idei, 39. Magyar Sajtófotó Pályázat legjobb alkotásait. Most megismerhetjük ezeket.
fel 0 le
HVG HVG

Egykor emberek jártak ezeken a helyeken

Janine Pendleton fotóin egy embert sem látunk, de a jelenlétük még ebben ebben az ürességben is kísért. A Manchester mellett élő fotóst az érdekli, hogy mi van a „belépni tilos” táblákon túl, és a legtöbbször varázslatos világokat talál: egy átjárót a letűnt időkbe. Elfeledett, elhagyatott és pusztulásnak induló helyekről készült képeiből mutatunk be néhányat.
fel 0 le
HVG HVG

Ferenc pápától Balog Zoltánig - Húsvét koronavírus idején

Ünnepi Nagyítás-fotógalériánkat láthatják.
fel 0 le
HVG HVG

A veszélyhelyzet kezdetétől a vakcináig: a koronavírus első éve képekben

Egy éve van velünk a koronavírus, amely kiforgatta a világot a sarkaiból: az iskolák, irodák, az utcák és a terek egy-egy hullámban szinte mind kiürültek, az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatói, a távolságtartás és a maszkviselés pedig egy csapásra az életünk részévé váltak. Így látták a hvg.hu fotósai az elmúlt egy évet.
fel 0 le
HVG HVG

Hány arca van a szerelemnek? – Nagyítás-fotógaléria

A két fotográfus, Maria do Mar Rêgo és Szász Lilla 2018-ban találkozott Lisszabonban, ahol hamarosan kiderült számukra, hogy munkáikban ugyanannak a szerteágazó és kimeríthetetlen témának, a szerelemnek a kérdéseit vizsgálják. Maria do Mar Rêgo közel négy éven keresztül rögzítette kapcsolatának alakulását, állomásait. Szász Lilla 2009 és 2018 között követte ismerősei baráti-szerelmi történeteit. De leolvasható-e egy képről a szerelem?
fel 0 le
HVG HVG

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Becslések szerint a 20. század elején 20–50 millió ember halálát okozta az emberiség írott történelmének második legsúlyosabb járványa, a spanyolnátha. A vírustörzs ugyan különbözik, a mindennapokban mégis nagy volt a hasonlóság a 100 évvel ezelőtti és a mostani mindennapok között. Helytelenül hordott maszkok, karantén és járványkórházak – Nagyítás fotógaléria.
fel 0 le
HVG HVG

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben

Donald Trump talán nem a legfotogénebb politikus, ám az biztos, ennyire különös képeket egy amerikai elnökről sem láthattunk korábban.
fel 0 le
HVG HVG

Támadás a Capitolium ellen, támadás a demokrácia ellen - Nagyítás fotógaléria

Aligha véletlen, hogy miközben éppen fanatikus, illetve tudatosan fanatizált Trump-hívők a még hivatalban lévő amerikai elnök leplezetlen hergelése után megrohamozták a törvényhozás épületét, többen egyetlen kifejezést használtak: puccskísérlet. Összeállításunk képei az Egyesült Államok demokráciájának egyik legrosszabb napját örökítették meg.
fel 0 le
HVG HVG

Brexit: Egy nagy szakítás képekben

Január végén megszűnt az Egyesült Királyság európai uniós tagsága, most éjfélkor pedig véglegessé válik a szakítás. A sokak számára felemelő, sokak számára szomorú aktus rengeteg pillanatát követtük végig az elmúlt négy és fél évben, néha mi is nevettünk, néha elkeseredtünk, és elveszítettük jó pár illúziónkat Európával és a britekkel kapcsolatban. Képekben idézzük fel a szakítás mozzanatait.
fel 0 le
HVG HVG

Kihalt utcák és repterek, kuckózás, szorongás, tüntetések – a HVG idei legjobb fotói

Gyöngyöspatától Lillafüredig – így látták 2020-at a HVG fotósai.
fel 0 le
HVG HVG

Járvány, verseny a holdkőért és a fejetlen kecskéért - az AFP legjobb idei képei

Jutott 2020-ban maszk a makákóknak is, de az élet nem állt meg, és vele a háborúk, a népvándorlás, a tudomány és a sport is adott témát bőven az AFP fotósainak. Összeállításunk a legérdekesebb képeket mutatja be ebből a nehéz évből.
fel 0 le
HVG HVG

Sztálin halott, a város él – Nagyítás képgaléria

Sok minden történt november hetedikéken, kezdve a Nagy Októberivel, és aztán ahhoz igazítva jött a többi. 1951. november hetedikén veszi fel Sztálin nevét az első magyar mesterséges város, megfeszített építőmunka után, illetve a sűrűjében. A település tíz évvel később, kevésbé ünnepélyes keretek között szabadul meg a szovjet diktátor nevétől, és azóta Dunaújvárosként ismerjük. A HVG az oFFTOURS szervezésében ismerkedett meg a várossal.
fel 0 le
HVG HVG

A kutyaszánhajtó plébánosról szóló fotóriportért jár idén a Hemző-díj

A Magyar Hang munkatársa, Végh László kapta idén a Hemző Károly-díjat. A fotográfus "folyamatos elmélyült munkásságával, a szakmai tudás fölényes birtoklásával és a valóban hosszú éveken átívelő riportjaival magasodott ki az idei mezőnyből", a pénzjutalommal és a Capa Központ F8 Galériájában kiállítási lehetőséggel járó elismerést pedig az erdélyi katolikus plébánosról szóló riportjáért kapta. A pap Európa- és világbajnok kutyaszánhatjó, 12-13 huskyról gondoskodik. Az ő eltökéltségét, különös...
fel 0 le
HVG HVG

Egy agydaganat-műtét különös következménye - kiosztották a Capa-nagydíjat

A Capa-nagydíj 2020 nyertese Neogrády-Kiss Barnabás. Kettős kötés című munkájában személyes élményét, kamaszkori agydaganat-műtétje miatt aszimmetrikussá vált látását dolgozza fel. Ezek közül a képek közül válogattunk, de a díjhoz kapcsolódó kiállítás november 29-ig a Capa Központ – Project Roomban is megtekinthető.
fel 0 le