#Nagyítás - HVG

HVG HVG

Sztálin halott, a város él – Nagyítás képgaléria

Sok minden történt november hetedikéken, kezdve a Nagy Októberivel, és aztán ahhoz igazítva jött a többi. 1951. november hetedikén veszi fel Sztálin nevét az első magyar mesterséges város, megfeszített építőmunka után, illetve a sűrűjében. A település tíz évvel később, kevésbé ünnepélyes keretek között szabadul meg a szovjet diktátor nevétől, és azóta Dunaújvárosként ismerjük. A HVG az oFFTOURS szervezésében ismerkedett meg a várossal.
fel 0 le
HVG HVG

A kutyaszánhajtó plébánosról szóló fotóriportért jár idén a Hemző-díj

A Magyar Hang munkatársa, Végh László kapta idén a Hemző Károly-díjat. A fotográfus "folyamatos elmélyült munkásságával, a szakmai tudás fölényes birtoklásával és a valóban hosszú éveken átívelő riportjaival magasodott ki az idei mezőnyből", a pénzjutalommal és a Capa Központ F8 Galériájában kiállítási lehetőséggel járó elismerést pedig az erdélyi katolikus plébánosról szóló riportjáért kapta. A pap Európa- és világbajnok kutyaszánhatjó, 12-13 huskyról gondoskodik. Az ő eltökéltségét, különös...
fel 0 le
HVG HVG

Egy agydaganat-műtét különös következménye - kiosztották a Capa-nagydíjat

A Capa-nagydíj 2020 nyertese Neogrády-Kiss Barnabás. Kettős kötés című munkájában személyes élményét, kamaszkori agydaganat-műtétje miatt aszimmetrikussá vált látását dolgozza fel. Ezek közül a képek közül válogattunk, de a díjhoz kapcsolódó kiállítás november 29-ig a Capa Központ – Project Roomban is megtekinthető.
fel 0 le
HVG HVG

Város a határon - Heti Fortepan

Szocialista ringlispíl, fekete-fehér majális, baráti kirándulások és családi utazások egy egyre inkább elreteszelt világban, a semmiből kinövő panelnegyedek vonalas esztétikája: csak néhány évtizeddel ezelőtti, mégis alig ismert számunkra az a Nagyvárad, amibe egy amatőr fotós lencséjén keresztül leshetünk be, bepillantva a Ceaușescu alatti magyar polgárság hétköznapjaiba.
fel 0 le
HVG HVG

Nagyítás: ezek az idei év legjobb asztrofotói

Az Insight Investment tizenkét éve rendezi meg az Év Asztrofotósa kiállítást az angliai Greenwichben. Az idei versenyre több mint 5000 pályázat érkezett hat földrészről. Az univerzum szép.
fel 0 le
HVG HVG

Amikor a kétségbeesés gyalog indult Nyugatra - Nagyítás képgaléria

2015 nyarán menekültek százezrei indultak el a balkáni migrációs útvonalon Németország felé, legtöbbjük Magyarország déli határán lépett be az Európai Unióba. A helyzet nálunk augusztusra várt tarthatatlanná, a kormány ugyanis elzárta útjukat Nyugat felé, az itt rekedt tízezrek pedig embertelen körülmények között várták azt, hogy elhagyhassák az országot. Miközben az Európai Unió egyfajta áthelyezési mechanizmust igyekezett kidolgozni a déli határokon keresztül Afrikából, a Közel-Keletről...
fel 0 le
HVG HVG

„Megszűnt a Szebeni-jelenség. Maradtak a képei” - Nagyítás fotókaléria

A legendás fotóriporter, Szebeni András 74 éves korában halt meg a héten. Csaknem ötvenéves pályafutása során portrékon és színházi felvételeken túl számos dokumentarista sorozatot is készített. A munkáit több köz- és magángyűjtemény őrzi, az elismerései között van a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díja. Kincses Károly, a Magyar Fotográfiai Múzeum alapítója ezekkel a szavakkal búcsúzott tőle: „Szebeni András fotográfus nagyon tudott élni. És most nagyon meg tudott halni. Megszűnt a...
fel 0 le
HVG HVG

Nyakig olajosan próbálják megmenteni Mauritius földi paradicsomát - Nagyítás fotógaléria

Július 25-én az MV Wakashio nevű japán hajó zátonyra futott Mauritius partjainál. A paradicsomi szépségű szigetre ezer tonnányi olaj ömlött ki a hajó megsérült üzemanyag-tartályából, tönkre téve a korallzátonyokat, a lagúnát, a tengerpartot. Önkéntesek ezrei dolgoznak azon, hogy enyhítsék a környezeti katasztrófát.
fel 0 le
HVG HVG

Véresre verték a választás ellen tüntetőket Fehéroroszországban - Nagyítás képgaléria

Aljekszandr Lukasenka elnök 80 százalékos győzelmet hirdetett, viszont minden jel szerint csalással. Az első exit pollok nyilvánosságra kerülése után az ellenzék jelöltje, Szvjatlana Tihanovszkaja az utcára hívta híveit, amire a rendőrség országszerte brutálisan reagált.
fel 0 le
HVG HVG

Amikor még önfeledten öleltünk a Szigeten

Egy évvel ezelőtt még azt hihettük volna, hogy a social distancing valami fura internetes kihívás, a maszk pedig egy poénos kiegészítő. Ma már tudjuk, hogy ez a valóság, és egyre kevesebb benne a poén. A koronavírus kilőtte az idei Szigetet, ott, ahol tavaly akkora volt a tömeg, hogy még a K-híd is beleremegett, idén csend és üresség van. Az emlékek azonban itt vannak velünk. Belelapoztunk a régi képeinkbe, hogy felidézzük a szigetes éveket, amikor még nem féltünk úgy igazán közel kerülni...
fel 0 le
HVG HVG

Bejrút a pusztító robbanás után: megrázó képek

Augusztus 4-én délután két óriási robbanás rázta meg Libanon fővárosának, Bejrútnak a kikötőjét. Az első információk alapján egy tűzijátékraktár kapott lángra, ezt követően robbant fel a szomszédos épület, ahol több ezer tonna lefoglalt ammónium-nitrátot tároltak. A libanoni hatóságok száznál több halottról és négyezer sérültről adtak hírt.
fel 0 le
HVG HVG

Nagyítás-galéria: Ezrek álltak ki az Indexért, a sajtószabadságért, a szabadságért

Amikor a Momentum szerdán meghirdette a tüntetést, még csak az Index.hu főszerkesztőjét bocsátották el, azóta viszont jóformán a teljes szerkesztőség beadta a felmondását. A legnagyobb magyar lapért több ezren tüntettek pénteken este Orbán Viktor hivatalánál a Budai Várban.
fel 0 le
HVG HVG

Átalakult a tér és az idő - karanténnapló magyar fotográfusok szemével

Nyolc hét: Magyar fotográfusok a járvány idején címmel nyílt kiállítás a Capa Központban. Ebből mutatunk most képeket.
fel 0 le
HVG HVG

Így robbant be a nyár a koronavírus-járvány közben - Nagyítás képgaléria

A karantén hónapjai után lassacskán beindul az élet Európában és a világon, ám ez az év egészen más a turisták számára is, mint eddig volt. Vagy mégsem?
fel 0 le
HVG HVG

Oroszoszágban nemcsak a vírus menetel, hanem a katonák is – Nagyítás képgaléria

Mostanáig bírta ki katonai parádé nélkül Vlagyimir Putyin orosz elnök: eredetileg május 9-én tartották volna a náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából a katonai díszszemlét, de a koronavírus terjedése miatt elhalasztották. A járvány még tombol ugyan Oroszországban – több mint 600 ezer igazolt fertőzöttjük van –, de ettől még megtöltötték a Vörös teret, Putyin pedig elmondhatta, elképzelhetetlen, milyen lett volna a világ, ha nem kel védelmére a Vörös Hadsereg,...
fel 0 le
HVG HVG

Évszázadok feszültsége borította lángba Amerika városait

Több mint tíz napja forrong Amerika, és próbál meg elszámolni a dühével és a lelkiismeretével. George Floyd brutális halála olyan erőket mozgósított az amerikai társadalomban, amelyek régi, évszázados sebeket téptek fel. A rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen korábban is voltak megmozdulások, de most mintha az elkeseredés határára értek volna az emberek. Egyszerre küzdenek a történelmükkel, a jelen igazságtalanságaival és a honfitársaik előítéleteivel. Kérdés, hogy ezt megértik-e azok,...
fel 0 le
HVG HVG

Így néz ki a fertőtlenített szabadság

A karanténból most már nem csak a vidék, hanem a főváros is kiszabadult. Vége a veszélyhelyzetnek is, de nincs még vége a járványhelyzetnek. A felszabadultságot így kénytelenek vagyunk óvatossággal ötvözni, a fertőtlenítőszerek és a maszkok még jó ideig a mindennappjaink részei lesznek. Elcsíptünk néhány pillanatot a világ újrafelfedezéséből.
fel 0 le
HVG HVG

Összefutni Istennel, csak úgy - Nagyítás képgaléria

A járványveszély miatt egyelőre nem nyílhatott meg a Pannonhalmi Főapátság Vendégségben évadának fotókiállítása, a hvg.hu-n azonban belenézhetnek az anyagba. A kiállító négy kortárs fotográfus az egyház és a mindennapok találkozási felületét vizsgálja, ahol a vallásos és a profán lét találkozik. A 21. századi életvitelünkből sok tekintetben következő közönyt és elunt, jelentés nélküli rutinokat találnak-e, vagy létrejön valamilyen kölcsönhatás, akár feszültség, akár katarzis? – tették fel a...
fel 0 le
HVG HVG

Szerencsét hoz-e a maszk az érettségin?

A rendhagyó körülmények rendhagyó kiegészítőket követelnek: az idei érettségin a járványhelyzet miatt az ünneplőhöz maszk is jár, néha gumikesztyű is. 80 ezer diákot és a tanárokat, valamint az egyéb kisegítő személyzetet is ideértve hétfőtől öt napon át 150 ezren kénytelenek elhagyni az otthoni karantént, és egyszeriben sokakkal kerülnek közelségbe. Az biztos, hogy ez az érettségi bekerül a történelemkönyvekbe.
fel 0 le
HVG HVG

Toronyomlás, menekülő tüntetők és szaharai homokféreg az év képein

2019 legjobb fotóiból kiválasztották a Sony World Photography Awards 2020 győzteseit.
fel 0 le